Australský premiér Anthony Albanese oznámil, že jeho vláda připravuje nový zákon, který omezí přístup dětí k sociálním sítím. V rozhovoru pro Australian Broadcasting Corporation (ABC) uvedl, že ještě letos bude zahájen test technologie pro ověřování věku. Cílem těchto kroků je snížit rizika spojená se sociálními médii, která mohou mít negativní dopad na mladé uživatele. Přestože Albanese neupřesnil přesný věkový limit, naznačil, že by opatření mohlo cílit na děti mladší 14 až 16 let.

Společnost Meta, provozující Facebook a Instagram, na premiérovo prohlášení reagovala připomenutím, že její platformy již mají nastaven minimální věkový limit na 13 let. Zároveň zdůraznila, že namísto plošného zákazu by preferovala větší zapojení rodičů do monitorování aktivit svých dětí. Podle Mety mohou mladí lidé využívat sociální sítě přínosně, pokud je jejich používání správně spravováno a kontrolováno dospělými.

Debaty o věkových omezeních pro sociální sítě nejsou pouze australskou záležitostí. Ve Spojených státech i dalších zemích se rovněž objevily návrhy zákonů, které by měly omezit přístup dětí a mladistvých k těmto platformám. Americký senátor Josh Hawley například navrhl zákon, který by zakazoval používání sociálních sítí osobám mladším 16 let.