ASUS ROG Ally, ambiciózní přenosná konzole, která svou nabušenou výbavou nedávno zaútočila na úspěšný Steam Deck, má problém se čtečkou microSD karet. Někteří uživatelé začali na chybu upozorňovat skrz sociální síť Reddit a příspěvků si následně všimla i média spolu se samotným ASUSem, který se již k celé situaci stihl vyjádřit.

Někteří uživatelé zaznamenali u microSD karet zhoršení výkonu, jiným se vůbec nezobrazovaly v Průzkumníku souborů operačního systému Windows, na kterém headset běží. Situaci nezjednodušuje ani fakt, že se po vložení do vadné jednotky handheldu mohou vyskytnout poruchy samotných paměťových karet.

Jak informoval server Tom's Hardware, k situaci se za velitelství společnosti ASUS vyjádřil Whitson Gordon z marketingového oddělení Republic of Gamers. Dává najevo, že si je tchajwanský technologický gigant problému vědom a pracuje na opravě. Postižené majitele ROG Ally také vyzývá k podání žádosti o reklamaci.

„Po interním testování můžeme potvrdit, že při určitém tepelném namáhání může dojít k poruše čtečky SD karet,“ uvedl Gordon poté, co komunitě děkoval za zpětnou vazbu související s ROG Ally.

„Abychom tento problém zmírnili, vydáme aktualizaci, která dále vyladí výchozí a minimální rychlost ventilátoru v zařízení, aby se zvýšila spolehlivost a zároveň se udržela pod kontrolou hlučnost ventilátoru, protože víme, že to pro mnoho z vás představuje problém,“ dodal.

Tom's Hardware poznamenává, že je „usmažení“ paměťových karet skutečnou hrozbou. Kupříkladu paměťové karty od Western Digital nebo San Disk dokážou operovat při nejvyšší teplotě 85 °C, které je v blízkosti čipu AMD Ryzen Z1 Extreme a dalších komponent klidně možné dosáhnout.

Jak navíc demonstroval YouTuber CPCC TEK, který se už v červnu podíval na zoubek problémům s přehříváním nové kapesní konzole, čtečka microSD karet se nachází velice blízko napájecím modulů, jež dodávají energii čipsetu.