Během dnešního on-line přenosu byly odhaleny zbývající detaily o hardwarové a softwarové výbavě očekávaného handheldu ASUS ROG Ally, který se stává ambiciózním konkurentem Steam Decku, jenž bude dostupný i u nás v Česku. Známá už je nám i cenovka či datum uvedení na trh. Ještě před tím si ale proveďme detailní rekapitulaci klíčových parametrů.

ASUS ROG Ally láká především na svůj vnitřek, respektive čip AMD Ryzen Z1 nebo ještě výkonnější Z1 Extreme. Onen lepší kousek se chlubí výkonem přesahujícím herní konzole, na čemž má zásluhu celkem osm procesorových jader využívajících architekturu Zen 4 a GPU s výpočetním výkonem 8,6 TFLOPs. Pokud by vám to na hraní AAA her s vytouženými vizuály nestačilo, bude možné využít sadu ROG XG Mobile s externí grafickou kartou.

Čip doprovází 16GB operační paměť typu LPDDR5 6400 MHz a 512GB úložiště PCIe Gen 4. Pokud by se vám však zdálo, že je místa na hry nebo jiné soubory málo, součástí výbavy je i slot pro paměťové karty UHS-II microSD.

Další výhodou handheldu je podpora nejrůznějších videoherních platforem. Nejenže po jeho vybalení z krabice dostanete tříměsíční předplatné balíčku Xbox Game Pass Ultimate, jenž nabízí nespočet různých titulů, z nichž si vybere snad každý, ale pochopitelně nechybí ani možnost připojení k vaší knihovně ve službách jako Steam, Epic Games, EA App nebo GOG Galaxy 2.0. To vše je možné díky využití systému Windows 11.

V tiskové zprávě výrobce zvýrazňuje také možnost hraní ve více lidech, která se bude hodit například při videoherních večerech s přáteli. ROG Ally stačí připojit k televizi a přitom jej nabíjet, zatímco ve stejnou chvíli se s ním spárují herní ovladače, jež umožní skupinkám známých užít si tituly jako Street Fighter V.

Když zrovna budete bez přístupu k monitoru či jiné externí obrazovce, zážitky si vychutnáte díky FullHD displeji s vynikající obnovovací frekvencí 120 Hz, která zajistí perfektní plynulost podporovaného obsahu. Třešničkou na dortu je pak podpora AMD FreeSync Premium, jež bojuje s takzvaným tearingem neboli horizontálním posunutím obrazu, a 500nitová maximální svítivost.

CENA A DOSTUPNOST

V České republice bude zařízení k dostání od 13. 6. 2023 ve variantě s čipem AMD Ryzen Z1 Extreme, varianta AMD Ryzen Z1 pak bude k dostání v druhé polovině roku. Lepší model vás vyjde na 19 490 Kč, cenu toho méně výkonného zatím neznáme, ale pochopitelně vyjde o něco levněji.

Co se týče ceny konkurenčního Steam Decku, Valve jej tuzemským uživatelům v nejlepší konfiguraci nabízí za 679 eur, což v přepočtu činí necelých 16 000 Kč. Zato ale nabízí výrazně nižší výkon, horší specifikace displeje a složitější kompatibilitu s jinými herními platformami, než je Steam.