V Berlíně právě začíná výstava spotřební elektroniky IFA a právě k této příležitosti se ASUS rozhodl sezvat novináře z celého světa a do detailu jim představil svůj nový stroj ASUS Zenbook 17 FOLD OLED. My jsme měli to štěstí, že jsme byli u toho.

JE TO NOTEBOOK? JE TO TABLET? JE TO DESKTOP? ANO!

Dovedeme si představit, že úvodní fotografie může být poněkud matoucí a vzbuzuje tak otázku: „O jaké zařízení se vlastně jedná?!“. Pro odpověď na tuto otázku se musíme přesunout o dva roky zpět, kdy Intel na CESu 2020 představil svůj konceptuální prototyp nového zařízení s názvem Horseshoe Bend. Myšlenka za tímto projektem byla jasná, využít novou technologii ohebných panelů nejen ve světě mobilů, ale i na větších zařízeních.

První skutečný produkt pro zákazníky v této kategorii rok zpět předvedlo Lenovo s první generací ThinkPad X1 Fold. Pořád se ovšem jednalo o poněkud malé zařízení s úhlopříčkou 13,3“. Tento rok Lenovo pokračuje a natahuje se již na úctyhodných 16“ a do nového segmentu vstupuje i ASUS, a to ve velkém, jejich Zenbook FOLD se 17“ panelem se stává největším „skládacím“ laptopem.

Přečtěte si také: Šikovný herní notebook do 20 tisíc: Lenovo LOQ 15IAX9I

Zařízení můžete používat jako naprosto běžný notebook. Magneticky dokovaná Bluetooth klávesnice vám pouze bude překrývat polovinu dotykového displeje a povšimnete si pouze zvláštního zaoblení nabídky start. Pokud ovšem budete potřebovat více pracovního prostoru, stačí zařízení rozložit, rozevřít zadní stojánek a používat celý laptop jako běžný desktop. Zcela novým způsobem užití pak může být režim „knížky“, kdy klávesnici necháte v kabelce (pro pány v igelitce). Nevěřili byste, jak zvláště uspokojivé je při tom scrollovat z jedné poloviny na druhou. 

ZENBOOK 17 FOLD

Pojďme se teď podívat na základní parametry. ASUS vsadil na 12. generaci procesorů Intel, konkrétně na model i7-1250U s dvěma výkonnými a osmi efektivními jádry. Laptop disponuje 16 GB DDR5 RAM a 1 TB NVMe diskem. Kvůli úspornosti bylo vsazeno na integrovaný grafický čip Intel Iris Xe, který vám postačí i na základní hraní. Displej se při tom hodí i na profesionální práci s grafikou, nabízí totiž 100% pokrytí DCI-P3 a celkové rozlišení 2560 x 1920.

A KOMU TÍM VLASTNĚ PROSPĚJETE?

Největším neduhem celého zařízení je prozatím skutečně vysoká cena. ASUS nás prozatím připravoval na 4000 €, v Česku přibližně 90 000 korun. Zařízení se tak bude hodit spíše užší skupině uživatelů. Své osobní zážitky nám přímo na prezentaci zprostředkoval Steven Bartlett, investor, kterého můžete znát například z televizní show Dragon’s Den. Ten na zařízení vyzdvihoval primárně jeho všestrannost. Sám říkal, že si svého času váží natolik, že skočí po jakékoliv příležitosti, která mu ušetří třeba jen pět minut denně. Spoustu času ovšem dříve ztrácel právě při potřebě přeskakovat z jednoho zařízení na druhé, Zenbook 17 Fold s ním ovšem vydržel od ranního vstávání, přes pracovní vytížení, až po večerní sledování filmů. Sami se nemůžeme dočkat, až celý notebook podrobíme našemu HW Testu.