Před třemi dny vydala společnost ASRock tiskovou zprávu, kde ohlašuje příchod nových základních desek disponujících paticí LGA 1700, která je využívána novými procesory od Intelu založenými z generace Raptor Lake. V jedné pasáži ale firma zmiňuje velice zajímavou informaci, z níž vyplývá, že modrý tým brzy vydá další CPU s podporou této patice, které budou mít ještě vyšší spotřebu.

„ASRock představuje novou řadu PHANTOM GAMING a hrdě oznamuje špičkový model Z790 Nova WiFi7, kde NOVA symbolizuje oslnivé světlo a energii hvězdné exploze, která poskytuje silnou podporu hráčům. Nová základní deska je vybavena nejnovější WiFi7 a 5Gb/s LAN, které poskytují nejrychlejší připojení k internetu a podporují ještě energeticky náročnější budoucí procesory,“ stojí v tiskové zprávě, na kterou upozornil server Videocardz.

Intelu se už povedlo vydat všechny desktopové kousky z nové generace generace, a to včetně nejdražšího a speciálního modelu Intel Core i9-13900KS. V přípravě má ale údajně mít takzvaný Raptor Lake refresh, který bude prakticky fungovat jako taková 14. generace. Skládat se má z kousků o vyšších frekvencích, o nichž se říkalo, že se dostanou na hranici 6,2 GHz, nebo dokonce 6,5 GHz.

Jen pro představu: už i zmíněný model Core i9-13900KS pracuje v základu se 150W spotřebou a v režimu Turbo Boost hltá až 253 W, přičemž běží na maximální frekvenci 6 GHz. Pro plné využití čipů s 6,5GHz frekvencí by si tedy možná někteří museli pořídit nový zdroj.

Desktopové procesory Meteor Lake, jež by byly za normálních okolností brány jako 14. generace, měly být podle leakera OneRaichu zrušeny a nahradí je právě zmíněný Raptor Lake Refresh. Okolo těchto dvou řad jsou ale stále poměrně velké zmatky, a tudíž doufáme, že Intel co nejdříve upřesní, jak se k nim vlastně staví.