Za posledních 12 měsíců zažívá Intel dramatický pokles, který zaujal pozornost konkurence. Společnost ARM, známá jako designér čipů pro výrobce jako Qualcomm a Apple, údajně učinila dotaz na možnou koupi jedné z klíčových divizí Intelu. Společnost ARM se údajně zaměřila na divizi zaměřenou na prodej čipů pro PC, servery a sítě, ale nakonec Intel tuto nabídku odmítl.

Je důležité zmínit, že ARM neměl zájem o foundry divizi Intelu, která se zaměřuje na výrobu čipů. Nabídka by mohla pro ARM znamenat zásadní změnu obchodního modelu, neboť ARM sám o sobě čipy nevyrábí, ale prodává své procesorové návrhy dalším výrobcům, jako je Qualcomm nebo Apple.

Intel zažívá těžké časy již několik let, ale poslední rok byl obzvláště problematický. V druhém čtvrtletí roku 2024 zaznamenal ztrátu 1,6 miliardy dolarů, což vedlo k oznámení, že společnost propustí 15 000 zaměstnanců jako součást plánu na snížení nákladů o 10 miliard dolarů. Kromě toho Intel nedávno oznámil, že plánuje přeměnit svou foundry divizi na nezávislou dceřinou společnost, čímž se snaží vyřešit dlouhodobé problémy v tomto segmentu.