Freelancer a iFixit, dvě společnosti, které se staly terčem tohoto údajného "škrábání" dat, hlásí, že Anthropic zahltil jejich servery miliony požadavků, což způsobilo výpadky a narušení provozu. Anthropic se brání tvrzením, že respektuje protokol robots.txt a že případ vyšetřuje.

Kontroverze přichází v době, kdy se firmy zabývající se umělou inteligencí potýkají s rostoucí kritikou za své metody sběru dat. Vydavatelé obsahu obviňují tyto společnosti z porušování autorských práv a někteří dokonce podali žaloby.

Anthropic totiž není první společností, která čelí kritice za ignorování protokolu robots.txt. V červnu byl podobně obviněn i startup Perplexity. Společnost TollBit, která propojuje firmy zabývající se umělou inteligencí s vydavateli obsahu, oznámila, že signály robots.txt neobchází pouze Perplexity, ale i další společnosti, včetně OpenAI.

Společnosti zabývající se umělou inteligencí používají prohledávače ke shromažďování obsahu z webových stránek, který mohou použít k trénování svých generativních technologií umělé inteligence. V reakci na rostoucí kritiku a hrozbu soudních sporů některé společnosti, jako například OpenAI, uzavírají dohody s vydavateli a weby, aby zajistily legální přístup k jejich obsahu.