Dlouho bylo nutné používat nástroje třetích stran, pokud jste chtěli použít svůj chytrý telefon s operačním systémem Android jako webkameru na svém počítači. To se však mění s nejnovější aktualizací Androidu 14. Funkce, díky níž budete moct přenášet svůj obličej při videokonferencích telefonem, je nyní k dispozici ve verzi Androidu 14 s označením QPR1 Beta 1. Nicméně, je důležité poznamenat, že tato beta funkce je momentálně omezena pouze na uživatele telefonů Google Pixel.

Co je na této funkci skvělé, je to, že nevyžaduje žádné dodatečné stahování aplikací (dosud byla například populární služba Droidcam). Stačí mít telefon s Androidem 14 a USB kabel k navázání spojení. Ačkoliv novinka nepracuje bezdrátově, je kompatibilní s různými platformami, včetně PC, Macu, Chromebooku a Linuxu, a to díky použití standardu USB Video Class (UVC).

Pro aktivaci této funkce stačí připojit telefon k počítači a v oznámení vybrat novou možnost Webcam. Telefon vám poté zobrazí notifikaci, která vás provede nastavením a úpravou videozáznamu. K dispozici například bude nastavení pro výběr různých možností zoomu a přepínání mezi předním a zadním fotoaparátem.

Tato funkce je stále ve vývoji a technologický gigant Google plánuje přinést další vylepšení před oficiálním vydáním Androidu 14 v říjnu.