Společnost AMD včera oficiálně představila a spustila FidelityFX Super Resolution, odpověď na DLSS od Nvidie, která přináší zvýšení výkonu do grafických karet mimo GeForce. Technologie začala fungovat v prvních hrách, ale bude ještě nějakou dobu trvat, než se dostane do většího množství titulů.

Zatím je podporováno sedm her: 22 Racing Series, Anno 1800, Evil Genius 2, Godfall, KingShunt, Terminator Resistance a The Riftbraker. Brzy se mají přidat další tituly. Mimo jiné Resident Evil Villiage, Dota 2, Baldur's Gate 3, Far Cry 6, Farming Simulator 22, Asterigos, Edge of Eternity, Forspoken, Myst, Necromunda: Hired Gun, Swordsman Remake a Vampire The Masquerade: Bloodhunt.

Přečtěte si také: AMD Radeon RX 7600 XT oficiálně: 16GB paměť a vyšší spotřeba, ale další jádra nikde

AMD slibuje obrovský nárůst výkonu. V oficiálních materiálech mluví až o 2,5násobku původní snímkové frekvence. Godfall s nejvyšším nastavením a aktivovaným ray tracingem má na Radeonu RX 6900 XT běžet v rozlišení 4K při 64 snímcích za sekundu, ale díky FSR se plynulost vyšplhá přes 156 snímků za sekundu. V Terminator: Resistance na stejné kartě normálně hráči dosahují na 98 snímků, zatímco se zapnutým FSR je to více než 247 snímků.

Ve své podstatě je FSR technologie upscalingu. Vezme obraz v nízkém rozlišení, řekněme ve 1440p, a pomocí efektního algoritmu vytvořeného společností AMD jej přeškáluje na 4K. Otázkou v takovém případě zůstává, jak kvalitní tento proces je.

FidelityFX Super Resolution kromě navýšení frekvence snímků za sekundu nabídne další režimy. Ty mohou vylepšit vizuální stránku her. Společnost plánuje, že FSR bude moci využívat více než 100 modelů procesorů a grafických karet. Dostane se také na konzole Xbox Series X|S, kde ale na podrobnosti ještě čekáme.

Právě možnost využít FSR i na grafických kartách mimo AMD je velkým příslibem do budoucna. Zástupci AMD uvádějí, že testovali FSR na všech grafických čipech Radeonu od nejnovější řady 6000 (včetně mobilních) až po RX 480/470/460 a grafických čipech Nvidia RTX řady 30 až po řadu 10. Podle AMD je možné FSR provozovat i na zařízeních nižší třídy.