Vypadá to, že společnost AMD začala testovat první procesory založené na architektuře Zen 5, která bude představena v následujícím roce a využije 4nm nebo 3nm proces tchajwanského čipového giganta TSMC. Údajný procesor tohoto typu se měl objevit v on-line databázích Einstenin@Home a LHC@home.

Záznamů si jako první všiml twitterový účet BenchLeaks, který automaticky přidává příspěvky týkající se výskytu dosud nevydaných procesorů či grafických karet uvnitř databází nejrůznějších benchmarků. Inženýrské vzorky byly označeny jako Family 26, z čehož se usuzuje, že jde právě o procesory postavené na architektuře Zen 5. Zen 4 a Zen 3 totiž spadaly do Family 25.

Procesor je vybaven osmi jádry a šestnácti vlákny, nicméně žádné bližší detaily, které by pro nás byly podstatné, záznamy bohužel neprozradily. Ještě si tedy budeme muset počkat na další úniky, abychom se o následující generaci Ryzenů dozvěděli více.

Nedávno jsme vás informovali o tom, že AMD během webináře oficiálně potvrdilo dostupnost řady Ryzen 8000 pro patici AM5 a vydání v roce 2024, byť jsme se nedočkali žádné bližší specifikace termínu. Přijít mají s integrovanou grafikou založenou na architektuře RDNA 3,5. Více detailů píšeme v samostatném článku.