Za zpožděné dodávky objednaných zařízení, která jsou objednána přímo od výrobce, je častokrát viněna právě společnost, jež za nimi stojí. Ne vždy je ale příčinou její inkompetence. Společnost GPD, která je známá pro své notebooky s ovládacími prvky podobnými gamepadů, si nyní stěžuje, že AMD nedodává dostatek procesorů, čímž porušuje smlouvu a zbrzďuje výrobu.

Delší čekací doby postihly nový notebook Win Max 2, tedy nástupce loňského 10palcového laptopu, o kterém jsme vás tehdy informovali zde. Ve srovnání s ním pochopitelně jeho nástupce nabízí výkonnější hardware, konkrétně spoléhá na čipy AMD Ryzen 5 7640U nebo Ryzen 7 7840U. Bohužel, na rychlejší modely, disponující druhým zmíněným APU, musí zájemci čekat.

Laptop si někteří nadšenci pořídili v rámci crowdfundingové kampaně na platformě Indiegogo. Projekt podpořilo více než 5 600 zájemců a v přepočtu se vybralo necelých 130 milionů korun. Včera ale firma GPD informovala všechny spotřebitele, kteří si pořídili model s Ryzenem 7 7840U, o nedostatku zásob, který protáhne čekací dobu.

„Důvodem je, že náš dodavatel porušil dohodu a skutečný počet 7840U, který nám měl být dodán, se liší od dříve dohodnutého množství. Jelikož bylo dodáváno po dávkách, nebyli schopni dodat druhou dávku 7840U,“ vysvětluje GPD situaci.

„Byla to společnost AMD, která porušila smlouvu a nemohla ji dodat našemu předcházejícímu dodavateli, jak bylo dohodnuto, takže nyní nejsme schopni výrobu uskutečnit,“ dodává a omlouvá se za způsobené nepříjemnosti.

Situace, jako je tato, jsou ukázkovým příkladem toho, že podpora produktů v crowdfundingových kampaních může být mnohdy riskantní, zvláště pokud očekáváte, že zboží dorazí ve stanoveném termínu.