Loni v srpnu společnost AMD oficiálně vydala procesory řady Ryzen 7000 a s nimi také novou patici AM5. Zavázala se přitom, že ji bude podporovat až do roku 2025. Postoj červeného týmu se od té doby evidentně nezměnil a existují k tomu dobré důvody. Právě dlouhověkost je totiž v AMD považována za jednu z nejdůležitějších příčin úspěchu.

David McAfee, viceprezident AMD a generální manažer divize Client Channel Business, se na téma podpory pro AM5 nedávno pobavil s moderátorkou britského YouTube kanálu Overclockers UK. Naznačil, že má společnost v plánu zůstat u patice tak dlouho, jak to jenom bude možné. Do roku 2025 má přitom AM5 přežít jednoznačně, ale červený tým se patrně pokusí o její udržení i v průběhu následujících let.

„Rozhodně stále platí!“ odpověděl McAfee na dotaz, zda pro AMD stále platí původní výrok o podpoře patice AM5 do roku 2025.

„Dle mého jsme si ve firmě všichni uvědomili, že životnost platformy AM4 byla jedním z největších důvodů vedoucích k úspěchu procesorů Ryzenu, a jak přemýšlíme a uvažujeme o budoucnosti, o roce 2025 a dalších letech, rozhodnutí přejít na novou generaci socketů bude opravdu pečlivě promyšleno,“ dodal.

Procesory určené pro starší patici AM4 jsou populární dodnes, zejména kvůli své ceně (a levným základním deskám). AMD dokonce dřívější portfolio desktopových CPU neustále rozšiřuje – letos v létě vydalo Ryzen 5 5600X3D, bohužel jako exkluzivitu amerického prodejce MicroCenter, ale začátkem příštího roku se máme dočkat debutu Ryzenu 7 5700X3D a Ryzenu 5 5500X3D, o nichž jsme vás informovali zde. Po jejich boku se na pulty obchodů podle všeho dostanou také procesory Ryzen 5 5600GT a Ryzen 5 5500GT.

Pro současnou patici AM5 mají vyjít APU s označením Ryzen 8000G, využívající technologie Zen 4 a RDNA 3, a také zcela nové procesory s architekturou Zen 5.