Amazon, světový gigant v oblasti online obchodování, se nyní snaží vyšlápnout na vrchol cesty generativní umělé inteligence. Přestože v minulosti společnost stanovovala standardy v mnoha technologických oborech, v segmentu generativní AI se zdá, že je v pozici vyzyvatele, zejména když bereme v potaz poslední kroky konkurenčních společností jako Microsoft, Google nebo před nedávnem Mety.

Zposledních zpráv portálu CNBC vyplývá, že v Austinu v Texasu se tým vývojářů společnosti Amazon ponořil do vývoje dvou nových mikročipů Inferentia a Trainium. Tyto čipy představují odpověď Amazonu na stále složitější výzvy v oblasti jazykových modelů, ale také na problémy spojené s omezeným množstvím dostupných grafických karet od společnosti Nvidia.

Generální ředitel Amazon Web Services, Adam Selipsky, v nedávném rozhovoru pro CNBC o vývoji čipů prohlásil: ,,Celý svět by chtěl více čipů pro provádění generativní AI, ať už jde o GPU nebo o vlastní čipy, které navrhujeme v Amazonu. Myslím si, že jsme v lepší pozici než kdokoli jiný na Zemi, abychom mohli dodávat kapacitu, kterou naši zákazníci budou chtít.“

Amazon však nezaměřuje svou pozornost pouze na vývoj hardwaru. Společnost také inovuje své nástroje a služby pro generativní AI. Mezi nejvýznamnější přírůstky patří AWS HealthScribe, revoluční nástroj, který mění způsob, jakým zdravotníci zaznamenávají data o pacientech, a CodeWhisperer, který slibuje optimalizaci vývojových procesů až o 57 %.