Významný internetový gigant Amazon se nedávno dohodl na vyrovnání pokuty ve výši 25 milionů dolarů (přibližně 550 milionů korun v přepočtu) v souvislosti s obviněními z porušení soukromí dětí prostřednictvím svého hlasového asistenta Alexa. Amazon byl obviněn, že na žádost rodičů nesmazal nahrávky Alexy, přičemž si po mnoho let ponechal citlivá data​ .

Další obvinění se týká jednotky dveřních zvonečků Amazonu, Ring. Tato jednotka po nějakou dobu poskytovala svým zaměstnancům neomezený přístup k datům zákazníků, což vedlo k tomu, že Ring se rozhodl zaplatit dodatečných 5,8 milionu dolarů (skoro 130 milionů korun v přepočtu) úřadům​​. Celkově tak společnost Amazon zaplatí na pokutách více než 30 milionů amerických dolarů.

Obchodní gigant byl konkrétně obviněn z „klamání rodičů, neomezeného uchovávání dětských nahrávek a ignorování žádostí rodičů o jejich vymazání“.

Podle stížnosti FTC (Federální obchodní komise USA) Amazon opakovaně ujišťoval své uživatele, včetně rodičů, že mohou smazat hlasové nahrávky shromážděné systémem. Společnost toto však nedodržela a data si ponechala po mnoho let s nezákonným, byť možná dobře myšleným úmyslem vylepšit algoritmus Alexy.