Společnost Adobe se rozhodla reagovat na kritiku svých uživatelů týkající se nedávné aktualizace podmínek služby (ToS), které mnozí považovali za příliš vágní a potenciálně problematické, zejména co se týče využívání uživatelského obsahu pro trénink generativních AI modelů.

Ve svém oficiálním blogovém příspěvku společnost uvedla, že váš obsah je váš a nikdy nebude použit k tréninku žádného generativního AI nástroje.

Uživatelé produktů jako Photoshop, Premiere Pro a Lightroom vyjádřili obavy, že nové formulace v podmínkách služby umožňují Adobe využívat jejich práce k tréninku AI bez jejich souhlasu. Adobe však tuto interpretaci odmítlo s tím, že změny byly zavedeny hlavně pro účely zlepšování produktů a moderování obsahu z právních důvodů.

Ředitel pro strategii a EVP Scott Belsky přiznal, že společnost mohla být jasnější v komunikaci těchto změn. „V době, kdy jsou zákazníci znepokojeni tím, jak jsou jejich data využívána a jak jsou trénovány generativní AI modely, je povinností společností, které hostí data a obsah zákazníků, jasně deklarovat své politiky nejen veřejně, ale i v právně závazných Podmínkách užití,“ dodal.