Na nedávném summitu Hot Pod v Brooklynu, společnost Adobe představila svůj nejnovější projekt v oblasti AI, platformu Project Music GenAI Control. Nový AI nástroj umožňuje uživatelům generovat hudbu z textových popisů a upravovat její různé aspekty. Adobe uvádí, že se nachází ve výzkumné fázi a spolupracuje s univerzitami, ale zatím nemá uživatelské rozhraní.

Adobe zdůrazňuje etický přístup k využívání AI v hudbě, zejména v souvislosti s autorskými právy a problémy s tzv. deepfake. Firma se snaží vyhnout problémům s duševním vlastnictvím tím, že trénuje své AI nástroje na licencovaných datech nebo těch z veřejné domény.

Nástroj by měl podle Adobe koexistovat s tradičními hudebníky a přinášet nové hudební nápady. Adobe pracuje na technologii vodotisků pro identifikaci hudby vytvořené AI, což by mělo pomoci rozlišit mezi skladbami vytvořenými lidmi a AI.

Celkově Adobe věří, že Project Music GenAI Control má potenciál revolucionizovat hudební tvorbu a otevřít nové možnosti pro profesionály i amatéry v hudebním průmyslu, ačkoli platforma je stále ve vývoji.