Adobe vstoupil na pole generativní AI s velkými ambicemi a představil novinku, která má potenciál zásadně změnit způsob, jakým tvůrci pracují s videem. Nový Firefly Video Model představuje pokročilou umělou inteligenci, která bude hrát klíčovou roli v rozšíření možností úprav videí napříč celým spektrem aplikací společnosti. Na nedávné konferenci Adobe MAX bylo oznámeno, že některé z těchto revolučních funkcí jsou již nyní dostupné v beta verzi, což otevírá dveře editorům k využití nástrojů, které by dříve vyžadovaly hodiny náročné práce.

Jednou z klíčových funkcí, kterou nový model přináší, je Generative Extend v aplikaci Premiere Pro. Nástroj umožňuje editorům přidávat automaticky generované záběry a zvuky, čímž mohou hladce pokrýt nedostatečné přechody nebo chybějící části klipů. Stačí jednoduché rozšíření začátku nebo konce záběru a nástroj dokáže vytvořit nový materiál, který perfektně zapadne do kontextu videa. Adobe si dalo záležet na tom, aby tento nástroj sloužil především k jemným úpravám, jako je úprava pohledu postav nebo přizpůsobení akcí, které se ve střiženém záběru neočekávaně změnily.

Během vývoje tohoto nástroje Adobe spolupracovalo s profesionálními editory, aby lépe pochopilo problémy, kterým čelí ve svém pracovním procesu. I když Generative Extend dokáže výrazně ulehčit práci editorům, kteří často bojují s chybějícími záběry, někteří tvůrci mohou pociťovat obavy, že generativní technologie by mohla omezit potřebu dotáček, což by mohlo mít vliv na pracovní příležitosti pro filmové štáby.