Rok 2021 je za námi, ty nejzajímavější technologie jsme si shrnuli v rámci vánočního indianského speciálu. Nový rok je ale už tady, a my se nemůžeme dočkat co všehno si pro nás připraví. Proto se pojďme podívat na ty nejzajímavější věci, které nás v roce 2022 čekají.

Steam Deck

Už ve febrúnoru nás čeká dlouho očekávaný handheld od Valve. Ačkoli může zařízení na první pohled připomínat Nintendo Switch, zdání zde opravdu klame. Valve totiž spíše než konzoli slibuje plnohodnotný počítač. Na cesty si tak s sebou budete moci vzít plnohodnotné desktopové hraní.

Steam Deck nabídne sedmipalcovou dotykovou HD LCD obrazovku, gyroskopy, které nepochybně ve hrách využijete, i dva trackpady, které vám umožní přesnější ovládání než jakého lze dosáhnout s pomocí joysticků.

Uvnitř pak nalezneme čip od AMD kombinující procesorovou Zen 2 a grafickou RDNA 2 architekturu. Integrovaný procesor má 4 jádra a 8 vláken. Co do operační paměti, všechny modely nabídnou 16 GB RAM. Celková paměť je jediným měnným aspektem mezi různě drahými variantami.

Ačkoli zařízení nepoběží na Windows, díky nástavbě od Valve běžné Windows hry rozjedete, na Linux se uzpůsobily i největší anticheatové programy, a tak snad opravdu nebudeme ničím limitováni. Největším problémem snad může být jen nízká výdrž barterky, takže si rozhodně připravte na cesty powerbanku.

Tak co, máte už Steam Deck rezervovaný?

Nové grafiky a procesory

Už začátkem roku by nás také měly čekat nové série procesorů i grafických karet. Ačkoli budou svou roli hrát produkty všech velkých hráčů, my jsme nejvíce zvědaví na dvanáctou generaci procesorů Intel, která přinese podporu PCIe 5, a řadu grafických karet RTX 4000.

Právě očekávaná podpora PCIe 5 prakticky zdvojnásobí možné rychlosti SSD, logicky nás ale zajímá hlavně výkon, který udá, zda bude trh procesorů dále pomalu zabírat AMD.

O něco zajímavěji zní nová série RTX 4000, podle úniků to ale vypadá, že se jí dočkáme spíše až v druhé polovině letošního roku.

Bohužel, ačkoli bych si to před rokem, kdy největší krize okolo grafických karet začínala nepřipustil, nás nedostatek grafik a jejich zvýšené ceny stále trápí, a nevypadá to, že by se tento problém měl brzy zlepšit. Přesto je právě lepší dostupnost počítačových komponent jedním z mých největších novoročních přání, má GT 1030 už by totiž nutně potřebovala výměnu.

Google Pixel Watch

Oficiální chytré hodinky od Google byly jedním z nejočekávanějších produktů roku 2021. Potom, co jsme se dozvěděli o velkém vylepšování Wear OS dávalo i podle úniků smysl, aby samotný tvůrce systému předvedl, jak mají chytré hodinky vypadat.

Přesto se úniky nenaplnily, a my se nových hodinek na letošním eventu nedočkali. Podle spekulací jsou ale hodinky stále v přípravě, jen se o něco zpozdily.

Pixely, které jsou v podstatě vlajkovými androidovými produkty, sice nejsou nejprodávanějšími ani nejlepšími Android telefony, částečně směr jejich vývoje udává. Stejným hráčem by se tak Google měl stát na poli hodinek už v tomto roce.

Project Cambria

Jednou z nečekaných událostí minulého roku bylo přejmenování Facebooku na Meta a jeho následná futuristická ukázka Metaverza, virtuálního světa budoucnosti. Přesněji takové budoucnosti, jakou si společnost představuje.

Když už ale přijde řeč na virtuální svět, je potřeba ukazovat i headsety, s jejichž pomocí se do tohoto světa dá dostat. Meta nám tak prozradila něco o projektu Cambria.

Jedná se o pokročilý headset s možnostmi rozšířené reality, na rozdíl od Quest 2 má totiž kamery v plném rozlišení i spektru barev a bude sledovat i váš obličej, tedy oči a pusu, aby přenesla vaše emoce do hry. Dostane zároveň i další funkce a vylepšení, které společnost zkrátka zatím není schopná přinést do relativně levných Questů.

Tomu bude odpovídat i zatím nepředstavená cenovka. Ta bude ale podle Zuckerberga vyšší než u Questu.

3nm architektura mobilních čipů

Inovace se jako každý rok nevyhne ani trhu s mobilními telefony. Ačkoli předem nemůžeme tušit žádné z novinek, které nám někteří výrobci letos dozajista ukáží, o jedné inovaci víme už s předstihem. Je jí 3nm architektura čipů.

Další zmenšení, které umožní zvýšení výkonu při zachování, či dokonce snížení, spotřeby, přijde tento rok jak od Samsungu, tak od TSMC. Právě Samsung se tchaj-wanskému gigantovi bude chtít přiblížit.

Přesto to s 3nm architekturou zatím nebude tak horké, ta 4nm se do vlajkových lodí dostane až v tomto roce. Přesto bude zajímavé její první běžné využití, které přijde s největší pravděpodobností právě letos.

Panic Playdate

Playdate je moderní retro konzole, která už na první pohled připomíná gameboye. Po několika odloženích letos nejspíš konečně zamíří k zájemcům. Vejde se do ruky a s pomocí jednobarevného displeje dozajista mnohé vrátí zpět do dětských let.

iPhone 14

Jako každý rok bude světem zaručeně hýbat nová série telefonů od Apple. Ta skoro určitě vyjde jako vždy v druhé polovině roku, a zatím můžeme jen spekulovat, do čeho se iPhony pustí tentokrát, skoro vždy si totiž urvou pěknou porci pozornosti.

Mezi ty méně šokující novinky bude nejspíš patřit rozšíření 120Hz obnovovací frekvence na celý lineup, místo omezování se na nejdražší kousky.

Spekulativnější novinky pak zahrnují zmenšení, nebo dokonce vypuštění snad už ikonického výřezu či úplné odstranění portu. Kolik z těchto spekulací se odhalí, je ale stále ve hvězdách