Samsung představil letos rovnou dva telefony podporující 45W nabíjení. Jde o modely Galaxy Plus a Galaxy Ultra. Při představení šlo o zdánlivě mílový pokrok, dříve totiž bylo pro výrobce typické pouze solidní 25W rychlonabíjení. Rychlejší nabíječku v balení nenajdete, vyplatí se ji ale vůbec dokupovat?

Na první pohled se nabízí, že je zkrátka na vás, zda chcete vyšších rychlostí nabíjení využívat, rozdíl je ale možná menší, než byste čekali. V testu webu PhoneArena se Galaxy S22 Ultra s 5 000mAh baterií s 25W nabíjením z nuly na sto dostal za sedmdesát minut. 45W nabíjení proces zrychlilo jen o osm minut, na hodinu a dvě minuty.

Nabízí se ještě otázka, zda má využití lepší nabíječky jiné opodstatnění, zdá se ale, že kromě standardu Samsungu samotného se nic nemění a starší typy jsou stále plně podporovány. Telefony posledních let pak podporují rozšířený Power Delivery PPS, takže můžete využít i nabíječky jiných výrobců.

Důvodem nevelkého rozdílu mezi 45W a 25W nabíjením je fakt, že při nabíjení rychlejší nabíječkou se rychlost drží spíš kolem 30 W, což může výrazně prospívat baterii. Naplno pak nabíječka funguje asi jen minutu v průběhu celého nabíjení telefonu.

Nejde o jakékoli hanění Samsungu, spíše o informaci, že pokud už máte 25W rychlonabíječku z jeho dílen, ze zakoupení lepšího kousku příliš těžit nebudete.