AMD nedávno vydalo nové čipy pro handheldy, které jsou označeny jako Ryzen Z1 a Ryzen Z1 Extreme. Znát je kupříkladu můžeme z kapesní konzoli ASUS ROG Ally, která se právě kvůli nim může pochlubit lepším výkonem než Steam Deck, jemuž se snaží konkurovat. Nicméně, na trhu je zatím pouze Ally s výkonnější variantou Extreme a právě o ní se budeme dnes bavit.

AMD Ryzen Z1 Extreme spojuje architektury RDNA 3 a Zen 4 do jednoho velice efektivního čipu – pracuje s rozsahem spotřeby od 15 do 28 wattů. Jeho CPU disponuje osmi jádry, šestnácti vlákny, 16MB L3 cache a 8MB L2 cache. Boost frekvence navíc sahá až k 5,1GHz hranici. Co se pak týče GPU, to běží na 2,7GHz frekvenci a je vybaveno dvanácti výpočetními jednotkami (celkově 768 jádry).

Je jasné, že když čip potřebuje dosáhnout maximálního výkonu, bude klidně hltat i zmíněných 28 wattů. I při své základní spotřebě ale dokáže předvést velice slušné výsledky. Uživatel Twitteru Mochamad Farido Fanani podrobil jeho CPU zátěžovému testu Cinebench R23, tak se pojďme podívat, jak dopadl.

AMD Ryzen Z1 Extreme získal 1 676 bodů v disciplíně single-core a 10 818 bodů v multic-core. Když se prvně zaměříme na jednojádrový výkon, zjistíme, že je klidně schopen dosáhnout lepších výsledků než Core i5-12400, který vyšel začátkem loňského roku a pracuje se 65W TDP. V multi-core by mu sice podlehl, ale dokázal porazit například 95W Intel Core i9-9900K (2018) nebo 65W Core i5-11400 (2021).

Jsme si pochopitelně vědomi, že srovnání se staršími procesory není úplně fér, ale bavíme se především o energetické efektivitě. Je působivé, že procesor s tak malou spotřebou je schopen v testech předehnat vlajkovou loď s 95W spotřebou (i když je pět let stará).

Je dobré vidět, že AMD nebere odvětví handheldů na lehkou váhu a snaží se jít výrobcům, ale i samotným hráčům, maximálně naproti. Čipy Z1 totiž představují přesně to, co je potřeba. Poskytují slušný výkon, ačkoliv neuvolňují moc tepla, a tudíž není velký oříšek je uchladit. A zároveň zbytečně nezatěžují baterii konzole.