Jihokorejský technologický gigant Samsung nedávno oznámil výsledky za první čtvrtletí roku 2023, které se pro společnost nevyvíjely příliš příznivě. Firma totiž zaznamenala ztráty v oblasti své divize paměťových čipů, a to kvůli slabé poptávce a vysokým zásobám.

Konkrétně se jednalo o ztrátu ve výši 4,58 bilionu wonů, což přibližně odpovídá částce 72,4 miliardy korun. Samsung je jedním z největších světových výrobců paměťových čipů a jeho postavení na trhu je obvykle dominantní. Ztráta ve výši 95 procent propadu provozního zisku v prvním čtvrtletí tohoto roku je proto nezvyklá a může mít negativní dopad na vývoj firmy.

Nicméně, Samsung stále doufá, že se obchod s čipy rozjede ve druhé polovině roku, kdy dojde k vyčerpání stávajících zásob a uvedení nových produktů, jako jsou chytré telefony a počítače, což bude mít za následek zvýšení poptávky. Firma rovněž neplánuje snižovat své investice do divize čipů, což ukazuje na dlouhodobou strategii, kterou si společnost zvolila.

Divize chytrých telefonů značky Samsung však zaznamenala pozitivní výsledky v minulém čtvrtletí, kdy uvedla na trh svou novou řadu Galaxy S23. Konkrétně zisk této divize ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o 3 procenta na částku 3,94 bilionu wonů, což odpovídá zhruba 62 miliardám korun.