AMD ještě nevydalo zdaleka všechny procesory založené na nové architektuře Zen 4, ale přesto se již začíná spekulovat o generaci následující. Se zajímavými domněnkami přichází například Jim Keller, který dřív pracoval jako čipový architekt ve společnostech AMD a Intel, avšak nyní vykonává pozici výkonného ředitele firmy Tenstorrent.

Ta se zabývá vývojem hardwaru, zejména CPU pojmenovanými Ascallon, určeným pro práci v oboru strojového učení. Ony procesory přitom využívají architekturu pojmenovanou RISC-V, při jejímž vývoji se společnost soustředila především na zajištění co nejlepšího poměru mezi výkonem a spotřebou.

Prognóza zveřejněná společností Tenstorrent ukazuje, že lepší z dvojice procesorů dokonce předežene model od konkurenčního Intelu, a to docela výrazně. V benchmarku SPEC CPU 2017 INT, kolem kterého se celý graf zobrazený níže točí, by totiž měl získat 8,14 bodu, zatímco Sapphire Rapids od modrého týmu jen 7,45 bodu.

Daleko zajímavější je ale skóre produktu od konkurenčního AMD. Kódové označení procesoru ještě nebylo označeno, a tak se pracuje pouze se jménem architektury – Zen 5. Z grafu je patrné, že by mohl v benchmarku získat bezkonkurenční nejlepší skóre. Konkrétně se zde hovoří o hodnotě 8,84 bodu, z čehož vyplývá, že by mohl například ve srovnání s Nvidia Grace dosahovat o necelých 20 % vyššího výkonu. Oproti předešlé generaci, tedy procesory Genoa/Bergamo využívajícími architekturu Zen 4, by to představovalo přibližně 30% zlepšení.

Nutné je ale zmínit, že benchmark SPEC CPU 2017 INT pracuje s celými čísly, zatímco v praxi se lze setkat i s těmi desetinnými, takže výkon se ve finále může trošičku lišit.

Přestože je výkon AMD Zen 5 naprosto dechberoucí, podle zveřejněné predikce se procesorům od Tenstorrentu nevyrovná v poměru výkon : spotřeba. Na rozdíl od 200W Ascalonu 2.2 bude údajně hltat 250 wattů, přičemž jeho frekvence bude jen o 0,2 GHz vyšší (takt tedy bude 4GHz).

Budoucí existence architektury Zen 5 již byla oficiálně potvrzena samotnou společností AMD. Dočkáme se jí už v příštím roce a využívat bude 4nm a/nebo 3nm proces. Procesory se budou dělit na ty, které využívají klasickou Zen 5, Zen 5 s 3D V-Cache nebo Zen5c.