Dne 24. března ve svých 94 letech zemřel spoluzakladatel společnosti Intel, autor Moorova zákona a významná osobnost polovodičového průmyslu Gordon Moore. V tiskové zprávě o tom informovala společnost Intel a Nadace Gordona a Betty Moorových.

Díky Gordonu Moorovi možná dnes funguje i váš počítač. V roce 1968 založil spolu s kolegou Robertem Noycem společnost Intel, která je celosvětově proslulá výrobou procesorů a dalších řešení v oblasti výpočetních technologií. Do roku 1975 v ní působil jako výkonný viceprezident a posléze se stal prezidentem. Roku 1979 byl jmenován předsedou představenstva a od té doby rovněž vykonával funkci výkonného ředitele, které se vzdal až roku 1987.

O více než deset let později se Moore vydal na dráhu filantropie a zejména ochrany životního prostředí, vědy a zlepšování péče o pacienty. Se svou manželkou Betty založil Nadaci Gordona a Betty Moorových, jež od svého založení věnovala na dobročinné účely více než 5,1 miliardy dolarů (více než 112 miliard korun v přepočtu).

Jméno Gordon Moore se ale do hlav spousty lidí zapsalo i v důsledku vyslovení Moorova zákona. Ten od roku 1965 počítal s tím, že se při zachování stejné ceny počet tranzistorů v integrovaném obvodu přibližně každých 18 měsíců zdvojnásobí. Období jednoho takového zdvojnásobení se ale o deset let později změnilo na každé dva roky. Dnes už o Moorově zákonu spíše říkáme, že neplatí, ale řada výrobců jej i přesto chce stále v určitém slova smyslu zachovat.

Po Gordonu Moorovi byla pojmenována nová továrna společnosti Intel postavená v americkém státě Oregon, již výrobce procesorů otevřel loni v dubnu.