Softwarová společnost NCC Group zveřejnila nejnovější data, podle kterých se měsíc březen letošního roku stal rekordním, co se týká ransomwarových útoků. Oproti únoru 2023 jich bylo zaznamenáno o 91 % více. Celkově se mělo ransomwarových útoků stát 459.

Bezpečnostní analytici poukazují na to, že hlavním důvodem tohoto „rekordu“ v počtu útoků byla zranitelnost v softwaru pro přesun souborů GoAnywhere MFT, které využila ruská hackerská skupina Clop. Skupina dokázala využít tzv. zero-day zranitelnost, což je chyba v softwaru, která ještě nebyla objevena ani opravena jeho výrobcem.

Podle serveru BleepingComputer bylo touto chybou napadeno a poškozeno 130 organizací. Tento incident ukazuje, že ransomware útoky jsou stále sofistikovanější a dokáží způsobit velké škody organizacím. Proto je pro firmy důležité zajistit své sítě a systémy co nejlepší ochranou a pravidelně aktualizovat své nástroje, aby minimalizovaly riziko zranitelnosti a útoků.

Významným problémem jsou také samotné ransomwarové skupiny, jako je například zmíněná skupina Clop, která se stala nejaktivnější ransomwarovou skupinou na současném trhu, jak uvádí NCC Group.

Tyto skupiny se stále více specializují a vylepšují své nástroje, aby dokázaly obejít stávající bezpečnostní opatření. Proto je důležité, aby firmy investovaly do bezpečnosti a přistupovaly k této problematice co nejvážněji.