Jednou z funkcí grafických karet Nvidie, která často zákazníky odrazovala od přechodu ke konkurenčnímu AMD, je DLSS; technologie zvyšování rozlišení obrazu pomocí strojového učení, které výrazně posune to, co vaše grafická karta zvládne. Už delší dobu se ale mluví o alternativě.

AMD pracuje na vlastní podobné technologii, která by ale na rozdíl od DLSS měla pracovat na bázi algoritmu, nikoli strojovém učení. Více o tom, jak DLSS funguje se dozvíte v našem videu.

Přečtěte si také: Poslední RDNA 3 karta? AMD má v lednu vydat Radeon RX 7600 XT

Podle nových úniků by měla být AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) přístupná v červnu/júni a už nyní ji údajně někteří vývojáři mají možnost implementovat. Spuštění by tak mohlo proběhnout na letošní konferenci E3, která se bude konat přes internet.

FSR by podle nových informací mělo fungovat po cestě obrazu hry docela brzo a díky tomu být relativně jednoduše implementovatelné. Díky tomuto provedení by pak měly funkci moci využívat i karty Nvidie.

AMD o FSR zatím ještě nemluvilo a víme o něm tak jen z úniků.

V současné době nemůžeme ani odhadovat, jak si FSR v porovnání s DLSS povede. Jak to tak ale vypadá, „monopol“ Nvidie v tomto odvětví končí.