Platby v obchodech se za řadu let dostaly od hotovosti přes platbu kreditní kartou až po pouhé přiložení smartphonu či chytrých hodinek. Technologie se ale posouvá dál a dál, tudíž je možné, že se již brzy dočkáme ještě daleko rychlejších a spolehlivějších metod. Otisk prstu, naskenování obličeje nebo snímání rohovky? Na toto si v každodenním životě jako běžní uživatelé ještě asi ještě řadu let počkáme, ale docela reálně vypadají například platby brýlemi.

Bavíme se samozřejmě o těch chytrých, nikoliv klasických. V poslední době se do segmentu rozšířené reality hrne řada výrobců, mezi něž patří například i čínský technologický gigant Xiaomi. Ten své nejnovější AR brýle představil během únorové konference MWC 2023 a lákal například na vyspělé sledování rukou nebo možnost fungování i bez smartphonu. Doporučujeme si přečíst náš samostatný článek, kde se jim podrobněji věnujeme.

Nyní se ale objevil patent na daleko zajímavější technologii, a tou je platba naskenováním QR kódu. Server ITHome, který na skutečnost upozornil, vysvětluje, že po přečtení QR kódu bude zahájen proces autentizace, jenž ověří bezpečnost transakce. Pakliže bude ověření úspěšné, odešle se na server platební pokyn, který je následně zpracován, a platba je pak provedena podle zadaných instrukcí. Patent se týká právě AR brýlí.

Tento systém by měl pochopitelně řadu výhod. Tou nejzásadnější bude pravděpodobně urychlení celého procesu, což se hodí zvláště v případě, kdy spěcháte, anebo když za vámi na platbu čeká dlouhá fronta lidí. Dalo by se rovněž spekulovat o tom, že platba brýlemi je méně náchylná na pokusy zlodějů o nejrůznější zneužití. Kromě toho se jedná o metodu, jež by mohla pomoci znevýhodněným, jejichž fyzický handicap nedovoluje provést transakci hotovostí, kartou nebo smartphonem.