Někteří si možná vzpomínáte na projekt Ara od Google; modulární telefon, který měl uživatelům nabídnout co největší možnost výběru. Každý by si mohl vyměnit kamerový modul, reproduktory, procesor nebo baterii podle svých potřeb.

Kvůli řadě technických potíží ale tehdy Google ambiciózní projekt zahodil. Podobný telefon si teď patentovalo Xiaomi, na rozdíl od Google se ale bude skládat pouze ze čtyř modulů.

Přečtěte si také: Xiaomi 14 je venku. Nastává nová éra mobilní fotografie a výkonu i pro hry?

První podrží kameru s procesorem a většinu výpočetní techniky. Druhý baterii, třetí reproduktor a USB port a poslední, nejdůležitější, panel displeje, na který budou ostatní moduly „najíždět“.

Modulární telefony mají řadu výhod i nevýhod. Poskytují totiž sice jednoduchou opravitelnost, výměnu baterie zasunutím nového modulu, menší zátěž životního prostředí a snížení případů, kdy potřebujete vyměnit celý mobil, pro výrobce může být produkce takových zařízení oproti běžnému prodeji nevýhodná.

Více pohyblivých částí navíc znamená vyšší risk poškození, a to zvlášť při opakovaných výměnách.

Dokud tak Xiaomi nezvládne čelit těmto výzvám, modulární mobil zůstane nejspíš na papíře. Přeci jen se stále jedná pouze o patent.