Lehké notebooky pro práci na cestách jsou v poslední době módou. Zajímavé jsou i ty kousky, které spojují počítač a tablet, říká se jim 2v1 nebo anglicky 2-in-1. Nedávno jsme o takovém psali, byl jím XPS 13 2-in-1 z dílny Dellu. Čínské Xiaomi se taky rozhodlo, že se do tohoto oboru pustí.

Xiaomi Book S 12,4" je prvním 2v1 notebookem od Xiaomi. Pochopitelně tedy nabídne dotykovou obrazovku, její rozlišení bude 2560x1600 pixelů a dokáže pracovat s maximálním jasem 500 nitů. Společnost slibuje i vynikající zážitek ze sledování displeje díky 100% barevnému gamutu sRGB, jenž zajišťuje třeba lepší viditelnost detailů a hezčí barvy.

Důležité také je, co má tento malý počítač v sobě. Poháněn bude procesorem Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2, ten podporuje technologie 5G a Wi-Fi 6, disponuje přitom osmi jádry. Součástí čipu je i GPU Qualcomm Adreno.

Vestavěné jsou reproduktory i kamery, na zadní straně je umístěna 13megapixelová, na té přední 5megapixelová. Podporován bude stylus Xiaomi Smart Pen a připojit půjde i klávesnice. Xiaomi Book S se bude prodávat se systémem Windows 11 za 700 eur (v přepočtu 17 300 Kč).