Jen pár dní před skončením svého mandátu přidalo Ministerstvo obrany Spojených států amerických výrobce mobilů Xiaomi na seznam „komunistických čínských vojenských společností“. Výkonné nařízení prezidenta Trumpa z listopadu zakazuje americkým subjektům do těchto společností investovat. 

JINÁ SITUACE NEŽ U HUAWEI

Ještě máme v živé paměti, co umístění na podobnou černou listinu způsobilo Huawei. Čínský gigant najednou nemohl nakupovat čipy ani softwarové licence od amerických firem. Kvůli tomu v nových mobilech značky nenajdeme Google Play ani jiné aplikace Googlu, které mnoho lidí vnímá jako jakousi základní softwarovou výbavu. Firmě v důsledku tohoto kroku klesly zahraniční prodeje o desítky procent.

Čeká podobný osud i Xiaomi? To je dost nepravděpodobné. Jedná se totiž o jinou černou listinu. Aktuální rozhodnutí ministerstva obrany se týká jen investorů. Americké firmy a občané, kteří drží akcie Xiaomi (nebo jiné investice), se jich musí do 21. listopadu 2021 zbavit. Akcie společnosti na hongkongské burze na zprávu zareagovaly 10% propadem. 

XIAOMI  VE SPOLEČNOSTI ZBROJOVEK

Každopádně jde o kuriozní situaci. Xiaomi se rázem ocitlo na seznamu po boku čínských zbrojovek, chemiček a výrobců letadel. Jediným dalším výrobcem mobilů na seznamu čínských komunistických vojenských společností je již zmíněný Huawei, ovšem ten na rozdíl od Xiaomi buduje telekomunikační infrastruktury, takže se to dá do jisté míry pochopit. 

Xiaomi se naproti zaměřuje výhradně na výrobu mobilních telefonů a další spotřební elektroniky. V minulosti ovšem byla firma několikrát obviněna z neoprávněného shromažďování dat uživatelů mobilů a aplikací. Poslední kauza se odehrála v dubnu, když si redaktor magazínu Forbes všiml, že mobilní webové prohlížeče Mi Browser Pro a Mint odesílají nezašifrovaná a neanonymizovaná data o navštívených stránkách na servery společnosti.