Během nedávno uskutečněné konference MWC 2023 byly globálně představeny telefony Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro. Právě druhý zmíněný se stal hlavním terčem recenzentů a testerů, mezi nimiž byli i pracovníci serveru DxOMark, který je známý především pro hodnocení smartphonů dle kvality jejich fotoaparátů. V jeho žebříčku podle nejlepších kamer je Xiaomi 13 Pro momentálně až na šestnáctém místě.

Pro Xiaomi toto může být docela problém. Společnost už je natolik oblíbená, že si může dovolit sáhnout po vyšší cenovce, jež se může velmi podobat částce, kterou byste dali například za špičkový model od konkurenčního Samsungu. Snad to nebude znít zvláštně, když řeknu, že s cenou 31 490 Kč na českém trhu bych nečekal horší celkové skóre v žebříčku DxOMark, než získaly i výrazně levnější smartphony.

Než ale začneme nedostatky, bude lepší se podívat na to, co testeři naopak chválili. DxOMark uvádí, že Xiaomi 13 Pro nabízí jasnou expozici, pěkné barvy a dobrou schopnost zachytit detaily v režimech fotografie i videa. Slušné snímky smartphone prý dokáže pořídit i při nastavení teleobjektivu na blízkou či střední vzdálenost a chloubou je i dobrý dynamický rozsah při slabém osvětlení.

Mezi minusy se pak řadí občasná nestabilita expozice a komprese tónů ve vysoce kontrastních scénách, artefakty, prodlevy mezi pořízením snímků (hlavně v prostředí s vysokým kontrastem) a příležitostné problémy s automatickým zaostřováním. Snad nejvíce bodů na konkurenty ztrácí Xiaomi 13 Pro právě v oblasti autofocusu, ale nepovedené občas bývají i náhledy nebo snímky s efektem rozostřeného pozadí.

Celkově se dá říct, že Xiaomi 13 Pro je v mnoha ohledech podobný jako čínská exkluzivita Xiaomi 12S, která je umístěná na stejné příčce. Oba smartphony využívají stejný hlavní snímač vyvíjený ve spolupráci s německou firmou Leica, jehož rozlišení je 50Mpx, avšak novinka poprvé představená v loňském prosinci ztrácí na Xiaomi 12S kvůli teleobjektivu, který je kratší.

Podle DxOMark je momentálně nejlepším telefonem pro fotografy Honor Magic5 Pro, který získal výrazně vyšší skóre než iPhone 14 Pro Max (ten je až na páté příčce). Druhé místo si drží Huawei Mate 50 Pro a bronz momentálně vlastní Google Pixel 7 Pro.