Microsoft na dnešním odpoledním eventu oficiálně oznámil novou verzi svého operačního systému. Windows 11 bude pro uživatele Windows 10 zdarma a pochlubí se novým vzhledem, přepracováním nabídky Start a přinese řadu vylepšení a inovací v oblasti her.

Americká společnost nový operační systém označila za nejlepší Windows, jaký byl kdy navržen pro hraní her. Těšit se můžeme na funkci Auto HDR, která automaticky přidá výhody vysokého dynamického rozsahu do všech her založených na DirectX 11 (nebo vyšším) a navržených v SDR. Stejnou technologii používají konzole Xbox Series X/S.

Díky začlenění rozhraní API DirectStorage (které se nachází také v konzolích Xbox Series X/S) bude systém Windows 11 využívat vysoce výkonné disky NVMe SSD. Ty budou rychle načítat obsah do paměti grafické karty, čímž se sníží zatížení procesoru a výrazně zkrátí čekací doba. Stejně jako jeho předchůdce bude i systém Windows 11 kompatibilní s celou řadou periferií, od nového bezdrátového ovladače Xboxu a mechanických klávesnic až po herní myši, Xbox Adaptive Controller, headsety s prostorovým zvukem, externí GPU a další.

Služba Xbox Game Pass, která je základem celé herní strategie Xboxu, bude hrát klíčovou roli i v novém operačním systému. Microsoft připravil novou nativní aplikaci pro Windows 11, jež usnadní přístup k rozsáhlé knihovně her v Game Passu. Mezi hrami, které v nadcházejících měsících vyjdou v rámci Game Passu pro PC, redmondská společnost připomněla Halo Infinite, Twelve Minutes a Age of Empires 4.

V předplatném Xbox Game Pass se můžete v den vydání těšit na hry od Xbox Game Studios a Bethesdy, stejně tak na hry ze členství EA Play a na další tituly od jiných společností.

V neposlední řadě Microsoft spolupracuje s vývojáři na tom, aby hráči měli přístup k hraní napříč platformami a možnostem ukládat svůj postup z her napříč platformami. Dojde také ke kompletnímu přepracování Microsoft Store.

Satya Nadella z Microsoftu během prezentace připomenul, že první verze systému Windows byla uvedena již v roce 1985, takže od té doby uplynulo více než 35 let. Z toho důvodu je čas na velké změny, počínaje přepracovanou nabídkou Start.

„Windows 11 poskytuje klidný a kreativní prostor, kde můžete sledovat své vášně prostřednictvím svěžího zážitku. Od přepracované nabídky Start po nové způsoby propojení s oblíbenými osobami, novinkami, hrami a obsahem – Windows 11 jsou místem, kde můžete myslet, vyjádřit se a tvořit přirozeným způsobem,“ tvrdí Microsoft.

Design Startu je nyní vycentrovaný, je zde vyhledávací panel a widgety. Vše je přizpůsobeno uživateli a panel využívá umělou inteligenci.

Nechybí ani nová rozvržení, která uživatelům umožní lépe spravovat otevřené obrazovky. K dispozici je také možnost využívat skupiny související s aplikacemi, což je funkce, která vám umožní rychle přepínat mezi programy a udržovat ve všem pořádek. Mimochodem, po připojení a odpojení externího monitoru zůstane vše na svém místě. Zmínka padla také o tom, že aktualizace budou o 40 % menší než dříve a že operační systém bude obecně rychlejší.

„Otevřete všechny potřebné aplikace a snadno multitaskingujte pomocí nástrojů jako přichytávací rozvržení, plochy a novými intuitivnějšími zkušenostmi se opětovným uchycením.“

Další důležitou novinkou je integrace služby Microsoft Teams do systému Windows 11. Stačí jen několik kliknutí, abyste se prostřednictvím videohovoru spojili s jakýmkoli uživatelem bez ohledu na to, jakou platformu používá. Jinak je tento operační systém označován jako „nejbezpečnější Windows všech dob“. Nechybí ani nové funkce související s kartami Edge a možnost vytvořit více ploch s vlastní tapetou. Vylepšení se dočkal i režim tabletu (například haptická odezva při použití stylusu).

„Propojte se okamžitě s osobami, na kterých vám záleží přímo z počítače pomocí Microsoft Teams. Volejte nebo chatujte zdarma – bez ohledu na jejich zařízení.

Pomocí Microsoft Edge a řady dostupných widgetů můžete rychle získat novinky, informace a zábavu, která má pro vás význam.2 Snadno najděte požadované aplikace a oblíbené seriály ke sledování v obchodě Microsoft Store.“

Microsoft se rozhodl učinit ze systému Windows „otevřenější platformu“ a přehodnotil také zásady týkající se oficiálního obchodu (a také jeho designu).

Co se však týče dostupnosti Windows 11, v krátké době dorazí první verze pro uživatele programu Insider, zatímco u vydání finální verze se uvádí konec roku. Windows 11 bude postupně distribuován mezi uživateli až do začátku roku 2022. Některé zdroje počítají s uvedením v listopadu 2021.

„Systém Windows 11 bude k dispozici prostřednictvím bezplatné aktualizace pro počítače s Windows 10 a nové počítače. Chcete-li zjistit, zda váš současný počítač se systémem Windows 10 splňuje podmínky pro bezplatný upgrade na systém Windows 11, navštivte web Windows.com a stáhněte si aplikaci PC Health Check. Ve spolupráci s našimi partnery se také snažíme zajistit, aby dnes zakoupené počítače se systémem Windows 10 byly připraveny na upgrade na systém Windows 11,“ dodává Microsoft.

U minimálních požadavků pro Windows 11 se uvádí:

  • Procesor: 1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
  • Paměť: 4 GB RAM
  • Úložiště: 64 GB
  • Grafická karta: Kompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
  • Obrazovka: > 9" s rozlišením HD (720p)
  • Internetové připojení: Účet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home