Před konferencí WWDC se říkalo, že watchOS bude jednou z nejzajímavějších novinek, jelikož se dočká masivních změn v uživatelském rozhraní. Včera nám Apple konečně ukázal, co vývojáři a návrháři operačního systému pro populární hodinky vymysleli. Kromě toho, že přichází věci nové, firma oživuje i dřívější nápady, které se tolik neuchytily.

Jak se tušilo, Apple přináší novou cestu, jak si rychle prohlédnout, co se děje kolem vám, a to prostřednictvím jakéhokoliv ciferníku. Nese název Smart Stack. Prakticky se jedná o widgety, nicméně na rozdíl od dřívější funkce watchOS, na kterou Apple zanevřel, má jít o důležitější součást systému. Seznam widgetů bude možné otevřít otočením korunky a projíždět jím budete podobně jako skrz videa na TikToku. Přesně jak dříve tvrdil insider Mark Gurman.

„Aktualizace přináší uživatelům přehledné informace, které jsou pro ně nejdůležitější, zjednodušenou navigaci a nový vizuální jazyk, který plně využívá displej Apple Watch. Zavádíme také funkci Smart Stack, která nabízí rychlý přístup k proaktivním a relevantním informacím přímo z ciferníku hodinek,“ stojí v tiskové zprávě.

Novinek se mimo jiné dočkaly některé aplikace. Mezi nimi je například Activity, uvnitř níž byl pozměněn design výstavky trofejí a do rohů byla přidána tři tlačítka, jež umožňují sdílení dat, zobrazení týdenního souhrnu nebo zmíněnou kolekci úspěchů. Otáčením korunky navíc můžete projíždět přes několik oken s detailním přehledem o zdravotních metrikách, jako je například srdeční tep. Aplikace zobrazující světový čas pak dostala dynamická pozadí, která se budou měnit podle času v dané lokalitě.

Dalších užitečností se dočkávají také sportovci. Apple se zaměřil například na milovníky turistiky nebo jízdy na kole. Přibyly topografické mapy, ukazatele zón dle náročnosti nebo možnost připojit se k některým cyklistickým senzorům přes Bluetooth, aby bylo měření přesnější.

Jako jednu z klíčových novinek Apple prezentoval také speciální ciferník se známým hrdinou Snoopym a jeho kamarádem Woodstockem, na kterého bude dokonce pršet, když bude déšť i tam, kde se aktuálně nacházíte. 

Apple se zaměřil také na řešení potenciálních problémů s duševním zdravím. Pro watchOS představil speciální aplikaci pro záznam pocitů, která bude schopná na základě vložených dat sestavit statistiky a rady týkající se životního stylu uživatele.

Veřejná beta watchOS 10 bude spuštěna v následujícím měsíci, pro všechny uživatele Apple Watch Series 4 a novějších dorazí na podzim.