Nedávný krok Apple ke skenování fotek, aby odhalil případy zneužívání dětí, budí řadu kontroverzí, hned den po jeho odhalení krok zkritizoval Will Cathcart, šéf WhatsAppu. Odmítl také, že by něco takového jejich aplikace zaváděla.

„Četl jsem informace, které Apple včera zveřejnil, a mám obavy. Myslím, že je to špatný přístup a krok zpátky v ochraně osobních údajů lidí na celém světě,“ napsal na Twitteru Cathcart. „Lidé se ptali, zda něco podobného zavedeme pro WhatsApp. Odpověď je ne.“

Zmiňuje hlavně to, že kód není veřejný, a tak otvírá možnosti únikům citlivých informací, které mohou být sdíleny třeba s americkou vládou.

Apple software představil v pátek s tím, že jeho vydání na zařízení proběhne už koncem tohoto roku. Technologie NeuralHash, kterou bude technologický gigant ke skenování využívat, už ale vzbudila obavy u nejednoho experta.

Podle Apple jsou ale obavy Cathcarta neopodstatněné, místo kompletního skenování galerií uživatelů totiž NeuralHash projde jednotlivě obrázky nahrané na iCloud a výsledek skenu bude zašifrován.

Ačkoli podle společnosti software není stoprocentní, množství fotek mylně zaslaných k manuální kontrole bude méně než 1 z biliardy za rok.