Webbův teleskop už je ve službě. Nový nejpokročilejší nástroj pro sledování vzdálených končin našeho vesmíru teď krouží kolem slunce daleko od Země. Pořídil svůj první plnohodnotný snímek, který ty nejvzdálenější z jeho předchůdce, Hubbleova teleskopu, roznese na kopytech.

Koukáte se na kupu galaxií SMACS 0723. Každá malá tečka na obrázku je tak ve skutečnosti galaxie rozpínající se přes desítky či stovky tisíc světelných let. Samotná kupa galaxií je od nás vzdálena zhruba 4,6 miliardy světelných let, proto jí ve skutečnosti vidíme ve stavu, v jakém byla právě před 4,6 miliardami let.

Na obrázku jsou ale vidět i galaxie daleko za zmíněnou místní skupinou. Ta díky své gravitační energii zesiluje obraz ze vzdálenějších objektů, které díky tomuto jevu vidíme také. Jednu z galaxií tak pozorujeme ve stavu z méně než miliardy let od velkého třesku.

Celý snímek zachycuje asi takovou část zorného pole, jako kdyby jste před sebou s nataženou rukou drželi zrnko písku. Obrázek teleskop tvořil s pomocí svých vyspělých senzorů dvanáct a půl hodiny. Díky tomu, že má teleskop na palubě různých senzorů několik, barevný obraz odlišuje i složení galaxií. Ty červené jsou z velké části tvořeny prachem, ty modré v sobě prachu nesou výrazně méně. Zelená barva galaxie pak indikuje přítomnost uhlovodíků.

Právě obrázky jako tyto nám pomáhají lepé pochopit, jak se tvořila i naše galaxie, či jaké jsou klíčové ingredience pro vznik života.