Mobilní aplikace videoherní platformy Steam je ze strany Valve poměrně opomíjenou záležitostí. Grafika je zastaralá a optimalizace taktéž není nejlepší. Vývojáři se naštěstí rozhodli, že toto bude minulostí, a tak usilovně pracují na vylepšení, a to nejen po vizuální stránce. Nová verze už je v testovací fázi a já jsem si ji nainstaloval, abych vám přiblížil, jak vlastně vypadá. Vložené obrázky si rozklikněte, abyste viděli celé rozhraní.

Největší část uživatelů bude pravděpodobně zajímat, jak je na tom dvoufázové ověření. Co se přihlašování přes pětimístný kód týče, změnil se akorát design, funkce zůstává stejná. Mnohé ale potěší novinka v podobě přihlášení přes QR kód. Jakmile se chcete přihlásit do desktopové nebo webové služby Steam, stačí mobilní appkou naskenovat QR kód. Máte-li dlouhé heslo plné různých znaků, číslic a písmen, určitě změnu oceníte.

Další částí je katalog s herními tituly. Ten působí moderněji a také mi přijde, že je plynulejší. Stále by se ale hodilo předělat některé části, aby se s nimi na telefonu lépe pracovalo. Ukázkovým příkladem je věrnostní obchod, jehož některé grafické prvky přelézají z obrazovky ven a optimalizace není nic moc.

Pochválit naopak musím samostatný panel s novinkami, který chronologicky ukazuje aktualizace a novinky ze sledovaných her, díky němuž máte na jednom místě prakticky vše, co potřebujete vědět.

Poslední sekce, na které se zaměříme, bych souhrnně nazval jako „vy a komunita“. V panelu oznámení totiž najdete informace o komentářích, žádostech o přátelství nebo třeba přijatých dárcích.

Toto bylo velice intuitivní a snadné, o něco méně jasné však může být, kde najít konverzace s přáteli. V panelu se třemi vodorovnými čarami se totiž nic takového nenachází. Abyste mohli kamarádům napsat, musíte kliknout na svého avatara v pravé horní části, dostat se do kolonky „Přátelé“, vyhledat příjemce a napsat mu. Pokud nějaká snazší cesta existuje, tak mi opravdu unikla. Po klepnutí na avatara bych totiž očekával, že se dostanu do sekce, kde budou pouze nástroje pro nastavení účtu. Ale nenapadlo by mě, že zde najdu i funkce pro správu přátel.

Komunitní trh, potvrzování obchodů ve službě, Steam Workshop nebo svou herní knihovnu už naštěstí najdete v nabídce se třemi čarami a není nutné přemýšlet nad tím, kam Valve tyto funkce schovalo.

ZÁVĚR

Výše zmíněné informace bych na závěr rád shrnul. Jsem rád, že Valve napadlo učinit změnu, současná verze aplikace je po grafické stránce otřesná. Nová appka Steamu spoustu věcí vylepšila, ale některé také zhoršila. Když jsem poprvé hledal konverzace s kamarády, našel jsem je až po dvou minutách. Avšak pokud vývojáři spraví některé nedostatky, tak bude Steam pro telefony opravdu vynikající.