Nedostatek čipů a nenaplněný prodejní potenciál nemusejí být v dohledné době jedinými problémy Sony. Na japonskou společnost se řítí mnohem větší problém, jenž může v budoucnu ovlivnit prodeje mnoha her. Hackerům se podařilo dosáhnout významného pokroku při obcházení zabezpečení systému PlayStationu 5.

Hackerská skupina Fail0verflow se pochlubila, že se jí podařilo najít a získat přístup k root klíčům systému PS5. Ty se používají k dešifrování firmwaru, aby do konzole bylo možné nainstalovat software, který není autorizován Sony, například nelegální kopie her, ale také jiný operační systém.

„Máme všechny root klíče PS5,“ uvedla skupina na Twitteru. „Všechny je lze získat ze softwaru, včetně root klíče pro každou konzoli, pokud hledáte důkladně.“

Skupina Fail0verflow má s touto prací bohaté zkušenosti, byli to právě její členové, kterým se podařilo jako první obejít bezpečnostní opatření PS3 a pak i PS4. Teď se o to samé pokoušení u PS5. Aby ale zabezpečení konzole prolomili, čeká je ještě spousta výzev. Už dnes ale tvrdí, že tímto krokem se jim otevírají dveře, které nebude pro Sony snadné zavřít přes obyčejný firmware, tedy aktualizaci PS5.

Hackeři nyní budou moci dešifrovat zašifrované soubory, včetně firmwaru, zpětně je analyzovat a hledat díry, které využijí pro spuštění vlastního kódu. Uvidíme, jak bude Sony na tuto zprávu reagovat.

Mezitím hacker Andy Nguyen zveřejnil tweet, v němž ukázal, že se mu podařilo na běžné prodejní verzi PS5 aktivovat vývojářské menu. Nehodlá však vysvětlovat, jak se mu to podařilo.

Odborníci si lámou hlavu, zda by prolomení ochrany PlayStation 5 položilo. Jak víme, v minulosti byly po čase prolomeny ochrany u PS3, PS4 i konzolí Xbox od Microsoftu. Svá muka v současné době zažívá také Nintendo, kdy hry pro Switch pravidelně unikají na internet a objevují se dokonce před vydáním samotných titulů. Navzdory tomu se PS3 a PS4 dařilo a skvěle se daří i Switchi, a to nejen z hlediska prodejů konzolí, ale také prodejů her.