Apple se rozhodl, že zákazníkům umožní opravení telefonu doma, zjevně je to výhodnější, než aby využívali obchodů třetí strany, které se společnosti poslední dobou nelíbí. Nově vám bude umožněna výměna displeje, baterky a fotoaparátu díky originálním Apple součástkám.

Jedná se o poměrně překvapivé rozhodnutí, vzhledem k odporu Applu vůči opravě produktů mimo oficiální prodejny. Důkazem toho je například software, který znemožní funkci Face ID po výměně displeje za neoriginální.

Služba ponese název „Self Service Repair“ (Samoobslužná oprava) a spustí se počátkem příštího roku na území USA, později bude rozšířena i do dalších zemí. Možnost opravy je doporučena jen zkušeným opravářům a technikům, běžní uživatelé by se stále měli obracet na profesionály. Zásadní však je, že provedením těchto oprav si nezrušíte záruku, ovšem při poškození zařízení už to hrozí.

Apple plánuje prodávat více než 200 jednotlivých součástek a nástrojů pro opravu, nabízet bude i návody pro uživatele, kteří si telefon chtějí opravit sami. Cena zatím nebyla oznámena, ale zákazníci se možná dočkají i finanční odměny za vrácení použité součástky.