Google si na služby poskytující YouTube videa bez reklam došlapuje. Ostatně, takový přístup je okrádající nejen pro něj, ale i pro tvůrce obsahu. V minulém roce zařídil třeba vypnutí některých hudebních botů na Discordu. Do světa se snaží vysílat, že jediný přípustný způsob sledování videí bez reklam je jeho předplacená služba YouTube Premium.

Nyní pravděpodobně kvůli zásahu Google končí YouTube Vanced. Šlo primárně o android aplikaci YouTube, která obsah ale nabízela zcela bez reklam. Její popularitě se nedá divit, v dnešní době není výjimečné potkat před videem dvě patnáctisekundové nepřeskočitelné reklamy.

Samotní tvůrci ohlásili konec aplikace takto: „V nadcházejících dnech budou odkazy ke stažení na webových stránkách odstraněny. Víme, že to není něco, co byste chtěli slyšet, ale je to něco, co potřebujeme udělat. Děkujeme vám všem, kteří jste nás v průběhu let podporovali.“

Aplikace byla vždy předmětem debat o tom, nakolik etická je vůči tvůrcům obsahu na YouTube. Podobně se mluví o populárním rozšíření prohlížeče, které reklamy blokuje. Uživatelé tak platformou brouzdají bez reklam i předplatného, jehož část tvůrci dostávají.

Vanced mezitím zpřístupnil i několik prémiových funkcí YouTube. Umožňuje třeba přehrávání v okně při používání jiné aplikace, přehrávání s vypnutým displejem, nabízí AMOLED černé téma a zvuk či jas můžete ovládat přejetím. Navíc s Vanced můžete zpět získat i dislajky.

Na Telegramu vývojářů se objevilo, že aplikaci odstraňují z právních důvodů; nejpravděpodobnější je právě dopis od Google.