Přenosná konzole Steam Deck od videoherního giganta Valve je zde s námi už nějakou tu dobu. Černý handheld, na němž si můžeme zahrát i ty největší počítačové pecky, byl již od svého oznámení velice diskutovaným tématem. Spoustě z vás tak v hlavě jistě utkvěl jeho design. Vzhled některých prototypů vás ale možná překvapí, je totiž takřka nemožné si uvědomit, že jde právě o návrhy Steam Decku a ne nějakého konkurenčního zařízení.

Valve nedávno spustilo prodeje Steam Decku na asijském trhu a při této příležitosti se tamním novinářům pochlubilo prototypy, jejichž historie se údajně táhne až do poloviny roku 2019. Na většině z nich bylo dokonce možné načíst operační systém.

Fotografiemi, jež jednotlivé prototypy zachycují, se na Twitteru pochlubil Pierre Loup Griffais, programátor Steam Decku ve společnosti Valve. Dodal také, že prvotní návrhy byly vytvořené ručně, až později se dostaly do raných fází sériové výroby.

Prototypy jsou oproti finální verzi rozdílné hned v několika faktorech. Jednak jsou znatelně menší, ale také mají trošičku zaoblenější tvar. Touchpady navíc nebyly čtvercové, ale kulaté. Změnou si prošel i D-PAD – nyní jde prakticky o jedno spojené tlačítko, zatímco dříve šlo o čtyři různé čudlíky. Mimo to byly samozřejmě učiněny i změny v hardwaru, kupříkladu prototyp ukázaný níže disponoval dvakrát horším grafickým čipem než současný Steam Deck.

V budoucnu můžeme pravděpodobně očekávat novou generaci Steam Decku, která se pochlubí ještě výkonnějšími komponenty. Více se dozvíte v samostatném článku.