V případě aktivity studia Valve je poměrně běžné, že se v kódu produktů společnosti objeví náznaky chystaných projektů. Někdy jde jen o cílenou snahu vývojářů zjistit, jak může veřejnost na nějakou novinku zareagovat, jindy o skutečně neúmyslné předčasné odhalení něčeho, na čem ve Valve zrovna pracují. Vypadá to, že do té druhé kategorie spadají i nejnovější nálezy v kódu beta aktualizace Steamu, které poukazují na snahu studia znovu proniknout do oblasti hardwaru.

Přečtěte si také: Steam nahrazuje sdílení knihovny speciální možností pro rodiny

Na nálezy jako první upozornila skupina Steam Database, která na Twitteru uvedla, že Valve může pracovat na handheldové Steam konzoli označované jako SteamPal, která by měla mít pracovní označení Neptune. Nová beta aktualizace Steamu totiž obsahuje řadu odkazů na mapování tlačítek ovladače, uživatelské rozhraní či napájení. S podobnými informacemi posléze přišel server Ars Technica, který zveřejnil zprávu o tom, že Valve připravuje přenosné herní PC podobné Switchi od Nintenda. Tato zpráva má být podložena výpovědí několika zdrojů, které mají s projektem SteamPal co do činění.

Jestliže je zpráva serveru Ars Technica založená na skutečnosti, můžeme očekávat nové přenosné zařízení postavené na Linuxu, potažmo SteamOS, které zatím nemá finální název, avšak zahrnuje klasické ovládací prvky gamepadu (tlačítka, triggery, pár joysticků, touchpad) i dotykovou obrazovku. Informace o tom, jaký hardware se má ukrývat v jeho útrobách, jsou zatím nejasné, údajně proto, že se projekt stále nachází ve fázi prototypu. Podle Ars Technicy však můžeme počítat s čipem od AMD či Intelu.

Samozřejmě zatím nejsou k dispozici ani podrobnosti ohledně podporovaných her, dle dostupných informací a spekulací o operačním systému na bázi Linuxu má však SteamPal umožňovat minimálně hraní velké části her na Steamu, které nativně podporují Linux. Nabízí se ale samozřejmě otázka, zda budou tyto hry podporovat nové zařízení od Valve automaticky nebo zda budou muset vývojáři pro podporu něco udělat.

Zařízení má být také možné připojit k monitoru prostřednictvím USB-C portu a ve srovnání se Switchem je údajně o něco širší. A pokud jde o cenu a termín vydání, spekulace a dostupné informace se v tomto ohledu různí, nejčastěji se však hovoří o plánu na vydání do konce tohoto roku a ceně okolo 399 amerických dolarů. S těmito údaji přišel například YouTuber Tyler McVicker, který dále tvrdí, že Valve připravuje více hardwarových projektů, včetně nové generace samostatného Steam ovladače nebo VR headsetu.

SteamDB, Ars Technica i Tyler McVicker dále odkazují na nedávné vyjádření šéfa Valve při přednášce v novozélandské škole. Gabe Newell během ní prohlásil, že do konce roku bychom měli mít lepší, avšak nečekanou představu o tom, jaké má studio plány z hlediska podpory konzolí. Otázka byla bohužel položena poměrně nešťastně, tazatel se totiž ptal na "hry Steamu" na konzolích, ne na hry studia Valve, kvůli čemuž bylo dosud velmi obtížné Newellovo vyjádření přesněji vyložit nebo kamkoliv zařadit. Přesto mnozí předpokládali, že bychom se mohli dočkat Half-Life: Alyx ve verzi pro PSVR nebo jakési podpory PC her ze Steamu na konzolích. Teď to ale vypadá, že Gabe Newell měl na mysli právě SteamPal a další hardwarové projekty, které ve Valve právě vznikají. Nezbývá tedy než GabeNovi věřit a počkat na konec roku, kdy snad budeme moudřejší.