Čtečky v nových iPhonech jsou dostatečné pro to, aby přečetly i čipy debetních karet. V únoru/februári tak Apple ukázal funkci „platby dotekem“. Ta má zvlášť malým podnikatelům usnadnit začátky, platby by mohli místo nelevného platebního terminálu přijímat přímo přes svůj iPhone.

Teď poprvé vidíme funkci fungovat v praxi. K zaplacení ji využil zákazník ve veřejně přístupné části sídla společnosti Apple v Cupertinu v americké Kalifornii. Svůj iPhone pouze přiložil k iPhonu zaměstnance, který má testovanou funkci odblokovanou.

Novinka sice zatím umožňuje pouze platby mezi dvěma iPhony, v budoucnosti by ale měla zvládat příjem běžných debetních karet a dalších běžných bezkontaktních způsobů platby. Fungovat bude na telefonu iPhone XS a těch, které byly vydány později.

Svou iniciativu v rámci takového příjmu plateb už ohlásil Stripe. Ten je jednou z největších internetových platebních bran a chce svým zákazníkům z řad firem poskytnout možnost příjmu plateb přes telefon. Integrace od Stripe má přijít už letos.

Už brzy by navíc novinka měla být zpřístupněna pro testování vývojářům. Fungující ukázka novinky na půdě Apple je pro počátek širšího testování jistě dobrým signálem.