Podle nedávno zveřejněných zpráv zpravodajského portálu Semafor měl americký podnikatel a generální ředitel automobilky Tesla, Elon Musk, v roce 2018 převzít společnost OpenAi, která stojí za pokročilým textovým modelem ChatGPT využívající umělé inteligence.

Přestože Elon Musk byl jedním z prvních zakladatelů OpenAI a spolupracoval na založení této neziskové organizace, nyní se zdá, že jeho vztah s touto společností je daleko méně harmonický.

Podle informací zveřejněných zpravodajským serverem Semafor se Musk pokusil v roce 2018 převzít plnou kontrolu nad OpenAI, aby ji mohl provozovat samostatně. Jeho návrh byl však zamítnut ostatními zakladateli společnosti, včetně Sama Altmana a Grega Brockmana.

Významným okamžikem byl odchod Elona Muska ze společnosti v roce 2018 kvůli střetu zájmů. Server Semafor tvrdí, že Musk porušil svůj slib a přislíbil darovat společnosti 1 miliardu dolarů a nakonec přispěl pouze 100 miliony dolarů. To znamenalo, že OpenAI měla problémy s financováním svého výzkumu.

Proto se OpenAI v roce 2019 rozhodla vytvořit nový ziskový subjekt, kterým bude financovat svůj výzkum, a podle nepřímých informací se obrátila na technologického giganta Microsoft.

Když byla v listopadu minulého roku spuštěna služba ChatGPT, OpenAI se okamžitě stala jedním z nejvíce diskutovaných nových technologických startupů, což vedlo jejího hlavního konkurenta, Google, k tomu, že se urychleně snažil zlepšit své vlastní technologie (viz Bard). Podle Semaforu se Elon Musk prý cítil velmi frustrovaně.

Generální ředitel Tesly již několikrát vyjádřil své znepokojení nad touto změnou. Ve svém únorovém příspěvku na Twitteru dokonce uvedl, že se OpenAI stala uzavřenou, maximálně ziskovou společností kontrolovanou Microsoftem. Psali jsme o tom také zde.

Textový nástroj využívající umělé inteligence ChatGPT se v současné době těší velmi velké popularitě díky své schopnosti generovat přirozený a konverzační text. S jeho rostoucí popularitou se očekává, že bude v budoucnu stále více využíván jako nástroj pro zlepšení komunikace a zvyšování efektivity v mnoha oblastech lidského života.