Již nějakou dobu se ví, že má softwarový gigant Google v přípravě minimálně dva další smartphony, které budou s nejvyšší pravděpodobností uvedeny na podzim letošního roku. Jedná se o kousky Pixel 8 a Pixel 8 Pro, které konečně provedou upgrade v oblasti procesoru. Poháněny budou čipem Tensor G3, jehož specifikace nyní unikly.

Poměrně detailní rozbor toho, co SoC s krycím označením zuma nabídne, přináší známá leakerka Kamila Wojciechowska ve spolupráci se serverem Android Authority (získat je měla od svého zdroje uvnitř Googlu).

Zatímco Tensor G2 nepředstavoval oproti původnímu Tensoru zas tak velký posun, Tensor G3 udělá v architektuře výraznější změny. Google totiž přechází na loňská jádra založená na architektuře ARMv9, a tak se setkáme s dobře známým velkým jádrem Cortex-X3, jež poběží na 3,0GHz frekvenci, čtyřmi středními jádry Cortex-A715 s 2,45GHz taktem a čtyřmi menšími jádry Cortex-A510.

Jak jste si tedy mohli všimnout, na rozdíl od svých předchůdců a většiny dalších čipů v Android zařízeních bude Tensor G3 vybaven dohromady devíti procesorovými jádry. Řada Pixel 8 se už bude moct pochlubit výkonem na úrovni vlajkových lodí, i když je škoda, že špičkové smartphony, které budou vypuštěny ke konci letošního roku či začátkem toho následujícího, dosáhnou ve finále lepších výsledků, jelikož obdrží čipy Snapdragon 8 Gen 3/Dimensity 9300, které nabídnou ještě výkonnější jádra postavená na architektuře ARMv9.2.

Tensor G3 by pak mohl být povedeným čipem i po stránce grafického výkonu. Dostat má GPU Mali-G715, jehož frekvence dosahuje 890 MHz. Ačkoliv není přesně jasné, kolik jader obdrží, pravděpodobně to bude deset. V takovém případě by se už jednalo o variantu Immortalis, které nechybí ani schopnost ray-tracingu. Wojciechowska navíc poznamenává, že Tensor G3 bude prvním čipem, jenž přinese podporu AV1 enkódování, a to až v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu.

Mezi další vylepšení, která Tensor G3 přinese, patří druhá generace GPX neboli procesoru specializovaného na zpracovávání obrazu, jenž v určitých oblastech zastupuje GPU, nebo lepší technologii úložiště UFS 4.0, jež výrazně zvedá přenosové rychlosti i efektivitu.