Budoucnost vlajkových lodí s Androidem vypadá velice zajímavě. Během posledních týdnů se totiž objevila řada úniků/spekulací týkajících se parametrů připravovaného čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, jenž bude pohánět ty nejlepší telefony. Nyní se objevila obsáhlá tabulka potvrzující jeho specifikace.

Momentálně to vypadá, že se leaker RGcloudS spletl, anebo úmyslně přišel se špatnými informacemi. Pokud jsou data v tabulce zapsaná správně, dočkáme se konfigurace 1 + 5 + 2, nikoliv 1 + 4 + 3, kterou využívá současný Snapdragon 8 Gen 2.

Navzdory předešlým tvrzením o zhruba 3,7GHz frekvencích je ze snímku patrné, že největší a nejvýkonnější jádro Cortex-X4 poběží pouze na 3,2GHz taktu. Nejpravděpodobnější ale je, že ony vyšší takty budou k vidění alespoň u dalších vlajkových smartphonů Galaxy S24 od Samsungu, které by měly opět využít exkluzivní čipset z dílny Qualcommu, než v roce 2025 vsadí na vlastní SoC.

Na vyšší úroveň by se měla posunout i další jádra. Snapdragon 8 Gen 3 vsadí na Cortex-A720, která se dostanou až na 3GHz frekvenci, a také Cortex-A520 s 2GHz taktem. Ve finále bychom se tak mohli dočkat slušného nárůstu v oblasti multi-core výkonu, což ostatně potvrdil i uniklý test z benchmarku Geekbench, který prakticky odstartoval tuto vlnu diskuzí o Snapdragonu 8 Gen 3.

Tabulka dále odhaluje podporu technologie UFS 4.1, která snad poskytne ještě vyšší rychlosti čtení a zápisu dat, nebo operační paměti LPDDR5. Chybět pochopitelně nebude ani možnost připojení k 5G síti pomocí integrovaného modemu Snapdragon X75.

Letos se nového čipu od Qualcommu určeného pro vlajkové smartphony pravděpodobně nedočkáme v listopadu, jak bývalo zvykem, ale již v říjnu. S těmito detaily dříve přišel známý leaker Digital Chat Station a my o tom více píšeme v samostatném článku.