Nvidia chystá novou řadu grafických karet označenou jako RTX 40, využít mají nejnovější architektury Lovelace. Společnost se momentálně snaží vyprodat své zásoby současných karet s architekturou Ampere. Nyní má opět snížit ceny, po minulém zlevnění se totiž počty zásob prý nepohnuly tak, jak se očekávalo.

Pozornost lidí si nyní získal uniklý obrázek, jenž zachycuje kartu Nvidia GeForce RTX 4080. Na svém twitterovém účtu jej zveřejnil leaker se jménem KittyYukko. Přestože viditelnost snižuje ochranný obal, v němž se karta nachází, můžeme říct, že její design vypadá podobně jako RTX 3090. Konstrukce chladiče by mohla být dvouslotová.

Server Videocardz také upozornil na změnu fontu, který je v nápisu „RTX 4080“ použit. Schválně se ještě podívejte na obrázky výše a karty porovnejte i v tomto ohledu. Všimněte si, že číslice v levém obrázku jsou napsány mnohem tenčím písmem. O podvrh se ale jednat nemá, Nvidia údajně přešla k jinému fontu i na webových stránkách. Nové písmo odpovídá tomu, jaké je použito na uniklé grafice.

RTX 4080 má disponovat grafickým čipem AD103 s 9728 jádry CUDA. Vybavena má být 16 GB paměti GDDR6X s 23gigabitovou rychlostí. Celková spotřeba má údajně činit 340 wattů. Vycházíme z informací, které dříve zveřejnil leaker kopite7kimi.