K dispozici máme další podrobnosti o kapesní konzoli ROG Ally, za níž stojí tchajwanský technologický velikán ASUS. Již máme potvrzené de facto všechny specifikace a nyní se už čeká pouze na výkonnostní duel se Steam Deckem a oficiální odhalení ceny. Z toho, co o o částce, kterou za ROG Ally zaplatí američtí uživatelé, prozradil tamní internetový obchod BestBuy, můžeme prohlásit, že se handheld od Valve může právem obávat.

E-shop BestBuy měl ROG Ally uvedený s cenou 699,99 dolaru a vzhledem k tomu, že se jedná o server, který sám ASUS v souvislosti s prodeji propagoval, je velice pravděpodobné, že tolik bude skutečně stát. Na výskyt v katalogu platformy upozornil přes svůj twitterový účet redaktor serveru Stuff India Khumail Thakur. Jakmile si ale chyby všimlo vícero lidí, byla odstraněna, a tak už na BestBuy podrobnosti o ceně nenajdete.

Za zmínku rozhodně stojí specifikovat, že cenovku 699,99 dolaru, což v přepočtu představuje asi 14 900 Kč bez DPH, nesl model vybavený výkonnějším čipem AMD Z1 Extreme a 512GB úložištěm. Ačkoliv jsme se ještě mnoha benchmarků nedočkali, předběžně se počítá zhruba s trojnásobným posunem v oblasti CPU výkonu a dvojnásobným skokem v rychlosti GPU oproti Steam Decku, jehož nejdražší konfigurace vychází ve Spojených státech na 649 dolarů.

Vzhledem k tomuto úniku by se dalo říct, že pokud ROG Ally nebudou provázet žádné problémy se softwarem nebo nedejbože hardwarem, bude mít Valve co dělat, aby udrželo si konkurenceschopnost v případě dražších modelů své kapesní konzole. Osobně by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby muselo snižovat ceny.

Dobrou vlastností ROG Ally je kromě výkonu také nativní podpora nejrůznějších herních platforem – kromě Steamu se budete moct přihlásit například do Epic Games, Ubisoft Connect nebo EA Play – díky systému Windows 11. Rozhraní Steam Decku sice asi bude uživatelsky přívětivější, nicméně pro přístup ke zmíněným platformám je nutné provést složitější instalace.

ASUS ROG Ally bude představen již 11. května v 16:00 našeho času. Další podrobnosti o jeho výbavě si můžete přečíst v samostatném článku. Do prodeje se pak dostane 13. června.