Po diskuzích o ceně máme další podrobnosti týkající se grafické karty Nvidia GeForce RTX 4060 Ti, která zaútočí na mainstreamový segment a pokusí se zaujmout běžné hráče, kteří si chtějí vychutnat slušnou kvalitu svých oblíbených titulů, a tvůrce obsahu. Tentokrát máme k dispozici fotografii grafického čipu a mimo jiné se i potvrzuje, jaká paměťová technologie bude využita.

O únik se postaral známý leaker Zed__Wang, jenž snímek sdílel ve svém příspěvku na Twitteru se stručným popiskem „RTX 4060 Ti“. Na obrázku se nachází GPU označené jako AD106-350-A1, čímž se potvrzují dřívější spekulace. Tento grafická čip má disponovat 4 352 CUDA jádry, detaily o počtu Tensor a RT jader nám ale zatím chybí.

Snímek desky plošných spojů (PCB) zachycuje také paměťové moduly od Samsungu, kterých si můžete všimnout napravo od samotného GPU. Jedná se o čipy technologie GDDR6, a tudíž se potvrzují další detaily z dřívějších úniků – říkalo se totiž, že počínaje modelem RTX 4060 Ti nevyužije žádná levnější desktopová grafika založená na architektuře Ada Lovelace rychlejší paměť typu GDDR6X. Pokud tedy budete chtít vyšší propustnost a novogenerační kartu od Nvidie, nezbyde nic jiného než zainvestovat do modelu RTX 4070.

Co se týče síly RTX 4060 Ti, momentálně se počítá s výpočetním výkonem kolem 22 TFLOPs, což by z ní udělalo grafiku na úrovni RTX 3070 Ti s výrazně nižší spotřebou. Navíc bude podporovat technologii DLSS 3 a pravděpodobně opět nabídne dvojici enkodérů NVENC, která se hodí zejména editorům videí nebo streamerům.

Nvidia GeForce RTX 4060 Ti má dorazit na trh někdy během května, nicméně přesné datum vydání v současné době nemáme. O ceně se teprve spekulovalo, avšak dle informací, které přišly z Tchaj-wanu, se zelený tým tentokrát chystá nasadit o něco přívětivější cenovku. RTX 4060 Ti by tedy mohla stát stejně jako její předchůdkyně (více informací zde).