Čínský gigant Xiaomi v březnu představil dvanáctou řadu mobilů, v červenci pak představil sestavu 12S, součástí níž je i Xiaomi 12S Ultra známý svým obrovským fotoaparátem. Zanedlouho bude představena i série 12T, která má být vlajkovou řadou pro druhou polovinu letošního roku. Právě do ní spadá smartphone Xiaomi 12T Pro, o kterém se poměrně dlouho spekulovalo. Nabídnout má 200MP fotoaparát a čipset Snapdragon 8+ Gen 1.

Širokou škálu specifikací zveřejnil server WinFuture.de, díky němu si tedy můžeme udělat přesný obrázek o tom, co telefon nabídne. Pyšnit se má 6,67palcovým AMOLED displejem s rozlišením 2712x1220 pixelů a obnovovací frekvencí 120 Hz. Použito je navíc sklo Gorilla Glass 5 odolné proti škrábancům.

Xiaomi 12T Pro pohání zmíněný čipset Snapdragon 8+ Gen 1, v současné době představuje to nejvýkonnější, čím by váš telefon s Androidem mohl disponovat. Kapacita operační paměti činí 12 GB, v některých zemích mají být ale dostupné i 8GB varianty. Data si pak budeme ukládat na 256GB úložiště. Potěšit má i 5000mAh baterie s podporou nabíjení o 120wattovém výkonu. Samozřejmostí je podpora 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a NFC.

Jednou z klíčových vlastností smartphonu Xiaomi 12T Pro je fotoaparát. Jde totiž o první kousek tohoto čínského giganta, který nabízí kameru s 200megapixelovým senzorem. V současné době není bohužel jasné, zda nabídne optickou stabilizaci obrazu. Hlavní fotoaparát doprovází i ultra širokoúhlá kamera s 8MP rozlišením a 2MP makro kamera.

Xiaomi 12T Pro má v Evropě stát 849 eur, což je v přepočtu 20 800 korun. Prohlédněte si marketingové obrázky telefonu níže.

XIAOMI 12T NEBOLI „BRÁŠKA“ VLAJKOVÉ LODĚ

Zveřejněny byly i specifikace levnějšího telefonu Xiaomi 12T, který je v hodně věcech podobný jako Pro verze, ale ve spoustě aspektů se naopak liší. Místo čipsetu od Qualcommu je využíván konkurenční MediaTek Dimensity 8100 Ultra, jehož jádra pracují na nižších frekvencích. Kapacita operační paměti bude pouze 8GB a úložiště bude dostupné ve 128GB nebo 256GB konfiguraci.

Parametry displeje se nikterak neliší, rozměry, obnovovací frekvence i rozlišení zůstávají stejné. Znatelně však byla snížena kvalita fotoaparátu, namísto 200megapixelovým senzorem disponuje „jenom“ 108 megapixelovým. Doprovodné snímače se nemění.

Počáteční cena telefonu Xiaomi 12T by měla na evropském trhu činit 649 eur, v přepočtu je to 15 900 Kč. Oficiálního představení obou telefonů bychom se měli dočkat v příštím týdnu.