Před několika dny se poprvé objevilo konkrétní datum grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070. Ta má doplnit stávající katalog GPU nové generace založených na architektuře Ada Lovelace jakožto mainstreamový kousek, který by už tentokrát mohl zaujmout i méně náročné hráče/tvůrce obsahu. Sobotní tvrzení leakera hongxing2020 nyní potvrzuje důvěryhodný zdroj a přidává další detaily.

Podle onoho leakera má karta dorazit na pulty obchodů 13. dubna, což nyní ukazuje i dokument, o jehož zveřejnění se postaral server Videocardz. Kromě toho v něm hraje značnou roli také datum 12. dubna, kdy se dočkáme oficiálního oznámení a prvních recenzí.

S recenzemi to ale nebude jen tak. Nvidia se totiž rozhodla, že je rozdělí podle ceny modelů. 12. dubna budou moci novináři a influenceři odhalit pouze testy těch karet RTX 4070, jejichž cena bude rovna maloobchodní doporučené ceně ve Spojených státech (MSRP). Hodnocení všemožných overclocked variant propěchovaných dodatečnými vychytávkami si tak přečtete až v den vydání. Pokud tedy někdo neporuší embargo. Za rozdělením je pravděpodobně schovaná snaha o větší propagaci levnějších modelů.

Podle informací serveru Videocardz začnou partneři Nvidie, kteří vyrábí své vlastní modely grafických karet založených na technologiích od Nvidie, kontaktovat obchodní řetězce již v tomto týdnu. Na distribuci modelů tak budou mít bezmála měsíc. Recenzenti pak karty obdrží začátkem února.

RTX 4070 bude již čtvrtým přírůstkem do rodinky desktopových modelů nové generace. Vybavená bude čipem AD104-250/251-A1, mezi nimiž ale bude naprosto minoritní rozdíl. Pravděpodobně se u něj dočkáme 1 920MHz základní frekvence a 2 475MHz boost taktu, který ale pochopitelně bude u OC modelů vyšší. Dále se spekuluje o 12GB paměti typu GDDR6X, jež poběží 21gigabitovou rychlostí po 192bitovém rozhraní sběrnice. Propustnost tedy bude 504 GB/s – stejná jako u RTX 4070 Ti.