Brad Smith, prezident společnosti Microsoft, nedávno upozornil na rostoucí vliv Číny v oblasti vývoje umělé inteligence. Podle Smitha se Čína stává významným rivalem Microsoftu, který se musí v této oblasti potýkat nejen s konkurencí jako je Google, ale také s Pekingskou akademií umělé inteligence. Smith naznačuje, že Čína se stává důležitým hráčem v této oblasti a že by měla být brána jako seriózní konkurent.

Brad Smith varoval, že v důsledku rozvoje technologie umělé inteligence je nutné počítat s tím, že některé země mohou v budoucnu využít tuto technologii k útokům v kyberprostoru. Podle něj jsou možné kybernetické útoky i operace kybernetického vlivu, které budou ještě silnější než ty, které se dnes vyskytují. Podle prezidenta Microsoftu tak lze použít umělou inteligenci k obraně demokracie.

Microsoft je v současné největším investorem do společnosti OpenAI, která stojí za populárním textovým nástrojem využívajícím umělé inteligence ChatGPT.

ChatGPT je jen jedním z mnoha příkladů, které ukazují, jaký vliv může mít AI. Umělá inteligence nadchla svět svým velkým potenciálem, ale zároveň vzbudila obavy z možného vytlačování pracovníků z jejich pozic díky automatizaci mnoha činností. Kromě toho se objevují také obavy ohledně možného šíření dezinformací, porušování autorských práv, narušování soukromí a úniku citlivých informací.